Acasă Actualitate Administratie Bani mai mulţi în 2020 pentru ajutorul de deces

Bani mai mulţi în 2020 pentru ajutorul de deces

-

Legea bugetului asigurărilor sociale, act normativ care cuprinde şi majorarea ajutorului de deces, a fost promulgată recent de preşedintele României, Klaus Iohannis, potrivit adevarul.ro.

Potrivit proiectului privind Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, ajutoarele de deces vor avea următoarele valori: 5.429 de lei pentru asigurat sau pensionar, cu 266 de lei mai mult decât în 2019; 2.715 lei pentru un membru din familia asiguratului sau pensionarului, un plus de 133 faţă de anul trecut. Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, ajutorul de deces poate fi solicitat în maximum trei ani de la data decesului.

Ajutorul de deces, achitat în maximum trei zile lucrătoare de la solicitare

Ajutorul de deces trebuie achitat într-un termen de maximum trei zile lucrătoare de la solicitare. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită soţului supravieţuitor; copilului; părintelui; tutorelui; curatorului. De asemenea, poate fi achitat oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile cauzate de deces. În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Potrivit legii, membrii familiei sunt consideraţi: soţul/soţia; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi; copiii proprii; copiii adoptaţi; copiii aflaţi în plasament familia; copii încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani (sau până la 26 de ani dacă îşi continuă studiile). De asemenea, sunt consideraţi membri ai familiei copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS