25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajații Minprest nu beneficiază de condiții speciale de muncă, deși lucrează cot la cot cu minerii din CEO

Angajații Minprest nu beneficiază de condiții speciale de muncă, deși lucrează cot la cot cu minerii din CEO

O parte a angajaților care prestează servicii pentru Complexul Energetic Oltenia au dreptul la condiții speciale de muncă.

În ciuda acestui lucru, personalul prestatorilor de servicii din mediul privat sau deținuți de Complexul Energetic Oltenia nu au parte de niciun fel de beneficii. Potrivit sindicatelor din Minprest Serv Rovinari, jumătate din salariații prestatorului de servicii s-ar încadra în condițiile prevăzute de Legea 197 din 2021. Majoritatea lucrează în carierele miniere. Mai sunt angajați care prestează activități la sucursalele electrocentrale.

Nimeni nu este încadrat în condiții speciale de muncă și nu va beneficia de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare. Astfel, dacă angajații Complexului Energetic Oltenia încadrați în condiții speciale de muncă au șansa pensionării și la 52 – 53 de ani, salariații prestatorului de servicii ajung să se pensioneze și la 65 de ani, dat fiind faptul că nu beneficiază de condiții speciale de muncă și implicit de reducerea semnificativă a vârstei de pensionare

Peste 1.100 de salariați

În momentul de față, la Minprest Serv Rovinari lucrează 1.160 de persoane. Peste 500 desfășoară munci necalificate. Minprest depinde în procent de 90% de contractele primite de la acționar, respectiv din partea Complexului Energetic Oltenia. „Jumătate dintre salariații Minprest s-ar încadra la Legea 197 din 2021.

Este clar pentru toată lumea că ei lucrează de ani de zile cot la cot alături de angajații Complexului Energetic Oltenia pe salarii la jumătate sau de trei ori mai mici, în anumite cazuri. Condițiile grele de muncă sunt aceleași și pentru angajații Minprest Serv Rovinari. Este o mare nedreptate care li se face acestor oameni. Avem în calcul două variante pentru a încerca să rezolvăm această problemă delicată a condițiilor speciale de muncă. Fie mergem la instanțe cu dosarele oamenilor, fie vom încerca o modificare a Legii 197 din 2021.”, a declarat Cosmin Bivolaru, liderul de sindicat din cadrul Minprest Serv Rovinari.

Citește și: Peste 700 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiștii gorjeni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS