28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEuropa, stocuri record de gaze. Consumatorii primesc în continuare facturi mari

Europa, stocuri record de gaze. Consumatorii primesc în continuare facturi mari

Temerile privind o penurie de gaze naturale în Europa în timpul iernii nu s-au concretizat, pentru al doilea an consecutiv, dar consumatorii vor continua să plătească preţuri semnificativ mai mari decât erau obişnuiţi, transmite CNBC. 

O situaţie de criză a fost evitată iarna trecută, în urma eforturilor pentru a găsi noi furnizori, a redeschide vechile depozite şi a lansa iniţiative de reducere a consumului în unele zone mari consumatoare de energie, deoarece livrările din Rusia au fost oprite în urma invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

Câte gaze avea stocate UE la finalul lui noiembrie

Potrivit cercetărilor publicate de Moody’s luna aceasta, UE avea stocuri record de gaze, de aproximativ 97,5% din capacitate, la sfârşitul lunii noiembrie 2023. Asta înseamnă atât un risc foarte scăzut de lipsă de energie în această iarnă, cât şi o poziţie puternică pentru următorul sezon rece, au descoperit analiştii.

„Rezervele de energie îmbunătăţite ale Europei care vor fi în această iarnă sunt rezultatul eficacităţii acţiunilor guvernamentale din partea cererii şi ofertei şi al economiilor consistente de energie atât de către gospodării, cât şi de companii”, se arată în raportul Moody’s, invocând rezerve mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023, o disponibilitate mai mare a centralelor nucleare şi hidroelectrice şi o iarnă blândă, ca îmbunătăţire a situaţiei.

Scăderea consumului a fost ajutată şi de stagnarea economică a continentului, se arată în raport. Moody’s se aşteaptă ca stocarea de gaze să fie mai mare decât se anticipa anterior. Este vorba de 55% la sfârşitul lunii martie 2024.

Facturile la gaze pentru gospodării şi companii

Cu toate acestea, ”preţurile gazelor vor rămâne ridicate şi volatile în Europa”, se arată în raport.

Energia a fost una dintre cele mai puternice forţe de scădere a inflaţiei în ultimele luni. Asta după ce a fost un motor principal al creşterilor preţurilor de consum suferite imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Inflaţia anuală totală din zona euro a fost de 2,4% în noiembrie. Energia a înregistrat o dezinflaţie de 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta chiar dacă amploarea creşterii preţurilor s-a moderat în toate celelalte sectoare.

În Regatul Unit, inflaţia preţului gazelor a scăzut cu 31% până în noiembrie, au arătat cifrele Oficiului pentru Statistică Naţională.

Citește întreg articolul pe News.ro.

Citește și: Vânt puternic și viscol de Crăciun, în aproape toată țara


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS