20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest la Hidroelectrica

Protest la Hidroelectrica

Sindicatul Naţional Hidroenergetica organizează, miercuri, o acţiune de pichetare la sediul din Capitală al Hideoelectrica.

Motivul protestului este lipsa de acțiune a conducerii Hidroelectrica SA în aplicarea Acordului Cadru cu SSH Hidroserv SA pentru prestarea lucrărilor de mentenanță.

Negocierile pentru Acordul Cadru au fost încheiate și însușite de cele două părți prin semnarea procesului verbal de negociere, potrvit CNS Cartel Alfa.

Refuzul noului Directorat al Hidroelectrica SA de a finaliza și pune în aplicare acest Acord are consecințe negative majore pe două planuri:

Pe de o parte, sunt puse în pericol locurile de muncă și asigurarea salariilor celor aproape 1.200 de salariați ai SSH Hidroserv. SSH Hidroserv este companie de stat la care Hidroelectica SA este acționar unic. Aceasta a luat ființă, în mod artificial, prin separarea și externalizarea de către Hidroelectrica a serviciilor de mentenanță pentru instalațiile hidroenergetice. Această companie nu are pe piață alți potențiali “clienți” pentru activitatea pe care o desfășoară și din acest motiv, atitudinea noului Directorat al Hidroelectrica este de neînțeles.

Punerea în pericol a funcționării instalațiilor hidroenergetice

Pe de altă parte, este vorba de punerea în pericol a funcționării instalațiilor hidroenergetice, cu efect direct asupra siguranței în funcționare a Sistemului Energetic Național. Astfel, prin acest blocaj, conducerea Hidroelectrica încalcă flagrant obligațiile Ordinului 96/2017 al ANRE, privind mentenanța în sectorul energetic.

De altfel politica Hidroelectrica de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanță și stoparea nejustificată a lucrărilor de investiții în noi capacități de producere, nu este altceva decât un atentat la independența energetică a României.

Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai își pregătea reinserția în circuitul economic prin ieșirea din situația de insolvență.

Studiind componența Directoratului actual și perioada în care aceștia au avansat în funcții – cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situația unei intenții de a scoate SSH Hidroserv de pe piața serviciilor de mentenanță pentru a face locul altor firme „prietene” ale acestuia.” a declarat Cristinel Popescu Secretarul General al Sindicatului Național Hidroenergetica.

Sindicaliștii cer ministrului energiei medierea între conducerile Hidroelectrica și Hidroserv

Sindicatul National Hidroenergetica, membru al Federației Naționale Mine Energie, afiliată CNS Cartel ALFA anunță amplificarea acțiunii de protest declanșată în data de 23.11.2023 prin greva japoneză, prin acțiunea de pichetare a sediului Hidroelectrica SA, miercuri, 29 noiembrie la ora 13.00.

Pentru deblocarea acestei situații, CNS Cartel ALFA solicită Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, ca prin atribuțiile pe care i le conferă legea, să medieze de urgență o întâlnire între conducerile Hidroelectrica și Hidroserv, pentru semnarea Acordului Cadru conform procesului verbal de negociere, la care să participe și unul sau doi reprezentanți ai Sindicatului Național Hidroenergetica.

Citește și: Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciu de 7,2 milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS