22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRestaurarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, blocată de 3 ani

Restaurarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, blocată de 3 ani

Este nevoie de o restaurare amplă a imobilului care găzduiește Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Au fost făcute demersuri în acest sens, însă din 2020 totul s-a blocat în așteptarea unei finanțări de la Compania Națională de Investiții.

Cel mai probabil, lipsa fondurilor a făcut ca să nu mai fie alocată finanțarea și pentru reabilitarea clădirii de patrimoniu care găzduiește Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Este vorba de Casa „Barbu Gănescu”, din centrul orașului Târgu Jiu. Clădirea a fost preluată de la Consiliul Județean Gorj de către Ministerul Culturii.

Casa a fost construită în 1790 și refăcută în 1929. A mai beneficiat de o modernizare în 2004, când a fost montată gresie la subsol și pereții originali au fost acoperiți cu rigips pentru a masca țevi și instalații electrice. La subsol sunt probleme cu umezeala și este nevoie urgentă de intervenții autorizate ale unui constructor. Conducerea instituției a solicitat după cutremurele de la începutul anului o expertizare seismică a clădirii, însă nicio autoritate a statului nu s-a prezentat să facă o evaluare măcar sumară, după cum a precizat Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu.  

L-a găzduit pe Constantin Brâncuși

În Casa „Barbu Gănescu” a locuit Constantin Brâncuși în perioada 1937-1938 când a fost realizat Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Este o construcție în stil neoromânesc care are la origine nucleul unei locuințe ridicate în 1790. Numele provine de la slugerul Barbu Gănescu, proprietarul ei la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Potrivit datelor de pe site-ul muzeului, Barbu B. Gănescu a făcut parte din Divanul Ad-hoc al Țării Românești în anul 1857, ca deputat al orașului Târgu Jiu.

În 1906 casa aparținea lui Ion Bărbulescu, unul dintre cunoscuții proprietari de imobile din oraș, ales în mai multe rânduri să reprezinte locuitorii orașului în Consiliul Local al comunei urbane Târgu Jiu. La 7 iulie 1925, casa a fost cumpărată de Constantin Bălănescu, director la Băncii Comerciale Craiova – Agenția Târgu Jiu, consilier orășenesc, și din 1914 de mai multe ori primar al orașului și senator.

Între 1931-1933, Bălănescu va reface clădirea și o va transforma radical pe baza unui proiect semnat de arhitectul Iulius Doppelreiter. Decorațiunile interioare sunt realizate de pictorul Iosif Keber. În 1950, prin Decretul nr. 92, casa și terenul au fost naționalizate și trecute în proprietatea statului, iar mare parte din din perioada curpinsă între anii 1950 și 1989 imobilul a fost sediul Casei de oaspeți a PCR.

După 1989, nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu a revendicat clădirea pe care ulterior a vândut-o Consiliului Județean Gorj. A funcționat în mare parte drept casă de oaspeți pentru județ. De la Consiliul Județean Gorj a fost preluată nu cu mult timp în urmă de Ministerul Culturii pentru a deveni sediu al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”. 

Muzeul Brâncuși preia trovanții din curtea instituției 

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu va prelua oficial trovanții și masa din piatră din curtea instituției. Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat transferul bunurilor respective către unitatea muzeală. Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, a precizat că nu a fost întocmit însă până acum un proces-verbal de predare primire și nu a fost întocmit un inventar cu obiectele din piatră care poartă amprenta sculptorului Constantin Brâncuși.

Din păcate, o parte a trovanților din curtea Casei „Barbu Gănescu” nu mai există. Aceștia au fost aduși de Brâncuși din zona montană a județului Gorj. Masa din travertin a rămas în urma realizării operelor care compun Ansamblul „Calea Eroilor”.

„Au fost preluate prin Hotărâre de Consiliu Local de la municipalitate, dar nu s-a făcut un proces-verbal de predare primire. Mai sunt nouă piese și masa mai mică. Ar fi fost 20 de trovanți. Unii știm unde sunt: cinci sunt la Muzeul de Artă și unul în fața Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” și a fost vopsit la un moment dat. În prezent nu există un inventar cu obiectele respective. Ele erau așezate într-un anumit fel. Este vorba de o masă cu o tăblie deasupra. În timp s-a modificat totul și au mai dispărut din ei. Unii chiar nu știm unde ar putea fi”, a menționat Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Citeşte şi: Mario Iorgulescu, condamnat definitiv după ce a omorât un om în timp ce conducea drogat și beat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS