14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTemperaturi record în Maroc: 50 de grade Celsius!

Temperaturi record în Maroc: 50 de grade Celsius!

Staţia meteo de la Agadir, din sudul Marocului, a înregistrat, vineri, o temperatură de 50,4°C. Este un nou record naţional, a anunţat Direcţia Generală de Meteorologie (DGM) din această țară. Precedentul record a fost stabilit în 13 iulie (49,9°C), la Smara, un oraş din Sahara Occidentală, scrie News.ro.

Este pentru prima dată când temperaturile au depăşit 50 de grade în Maroc, potrivit meteorologilor.

De la începutul verii, întregul Maroc a fost afectat de valuri de căldură care au dus temperaturile la niveluri record.

„Această vreme caniculară este cauzată de ascensiunea unei mase de aer uscat şi cald dinspre sud, care a provocat o creştere bruscă a temperaturilor, depăşind norma lunară cu 5-13 grade, în special vineri şi sâmbătă”, a explicat DGM într-un comunicat de presă.

Valul de căldură a fost cauza recentelor incendii de pădure din nordul ţării, lângă Tanger, şi la est, în provincia Taza.

Incendiile, cu o amploare limitată, dar alimentate de vânturi puternice, au distrus câteva sute de hectare de pădure. Până în prezent, nu s-au înregistrat victime.

Potrivit serviciului european Copernicus, luna iulie 2023 a doborât recordul pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ, cu 0,33°C mai mult decât luna care a deţinut acest record până în prezent (iulie 2019).

Pentru Maroc, iulie a fost a patra cea mai caldă lună iulie de după 1961. DGM prognozează o uşoară scădere a temperaturilor în nordul ţării în următoarele zile.

Citește și: Româncă găsită moartă într-un canal din Belgia, cu mâinile și picioarele legate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS