22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe vrea România să schimbe la PNRR? Propunerile Ministerului Fondurilor Europene

Ce vrea România să schimbe la PNRR? Propunerile Ministerului Fondurilor Europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că România va trimite propunerile de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în 30 aprilie. Propunerea finală avansată de țara noastră va veni inclusiv în funcție de recomandările primite din partea Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă de sâmbătă, citat de G4Media.  

Printre schimbările anunțate sunt introducerea de vouchere pentru instalarea panourilor fotovoltaice, metrou spre Otopeni și eliminarea procentului de 9,4% din Produsul Intern Brut. De asemenea, înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB.

„CE poate să evalueze noul plan de redresare și reziliență în termen de două luni“

MIPE anunță că România poate modifica prevederile, în contextul războiului, și în baza art. 21 din Regulamentului (UE) 2021/241 privind MRR.

„Un stat membru are posibilitatea să transmită o cerere motivată de modificare a planului de redresare și reziliență în perioada de implementare, în cazul în care circumstanțe obiective justifică o astfel de acțiune. În cazul în care Comisia consideră că motivele invocate de statul membru sunt justificate, aceasta poate să evalueze noul plan de redresare și reziliență în termen de două luni. Statul membru în cauză și Comisia pot stabili de comun acord să prelungească acest termen cu o perioadă rezonabilă, dacă este necesar. Ulterior, Consiliul trebuie să aprobe evaluarea noului plan de redresare și reziliență prin intermediul unei decizii de punere în aplicare bazate pe o propunere a Comisiei pe care ar trebui să încerce să o adopte în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii”, se arată în comunicat.

Ce urmărește modificarea PNRR-ului României

Întrucât a reușit redresarea economiei și creștere în 2021 față de 2020, Guvernul este în situația de a propune diminuarea alocării cu 2,1 miliarde euro. ”Nu se pierde din suma pe care trebuie să o primim din PNRR pentru că nu s-au îndeplinit reforme sau nu s-au realizat investiții”, transmite MIPE.

O altă prevedere este introducerea capitolului REPowerEU, ”pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice)”.

Lista cu propunerile

Ministerul Fondurilor Europene mai propune un pachet de reforme și investiții care ”ține cont atât de măsurile identificate în cadrul grupurilor de lucru cât și de propunerile formulate în procesul de consultare publică”. Setul de măsuri propuse sunt următoarele:

– Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice;

– Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive;

– Îmbunătățirea cadrului legistlativ pentru prosumatori și comunități energetice si sate autonome energetic;

– Revizuire cadrului legislativ în vederea acomodării măsurilor necesare pentru implementarea investițiilor offshore care permit producerea de energie din sursă regenerabilă – eolian;

Citește întreg articolul pe G4Media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS