25 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSorin Oprescu nu a primit bilet de voie să se plimbe prin Europa

Sorin Oprescu nu a primit bilet de voie să se plimbe prin Europa

Sorin Oprescu nu a primit bilet de voie să se plimbe prin Europa. Curtea de Apel București a respins cererea prin care solicita permisiunea de a călători în statele membre ale Uniunii Europene, fără grija că poate fi prins și repatriat pentru executarea pedepsei de 10 ani și 8 luni de pușcărie pentru luare de mită. Oprescu este blocat în Grecia, iar dacă părăsește teritoriul elen poate fi arestat oricând, scrie Ziare.com.

Avocații lui Oprescu și-au fundamentat contestația la executare pe o complexă structură juridică, în care arătau că mandatul european de arestare ar fi nul.

Asta deoarece judecătorul delegat cu executarea de la Tribunalul București n-a verificat „proporționalitatea” pedepsei definitive pronunțate de Curtea de Apel București, despre care fostul edil apreciază că ar fi „comparabilă cu cea pentru unele crime de război”.

Apărătorii lui Oprescu au arătat că judecătorul delegat cu executarea a emis mandatul european de arestare în baza normelor europene, inclusiv a celor potrivit cărora „pedepsele nu trebuie să fie disproporţionate faţă de infracţiune”.

Or, Sorin Oprescu apreciază că pedeapsa lui este disproporționată, situație în care s-ar impune anularea lui, pentru a putea călători în afara granițelor Greciei.

Astfel, apărătorii fostului edil au apreciat că statul solicitant, adică România, atunci când emite un mandat de arestare european, trebuie să respecte dreptul la proporţionalitatea pedepsei penale faţă de infracţiune.

„În concret, dacă o hotărâre judecătorească penală de condamnare stabileşte o pedeapsă disproporţionată ca asprime faţă de gravitatea infracţiunii care a determinat-o, un mandat de arestare european nu poate fi emis în mod valabil prin raportare la Dreptul Uniunii Europene”, au conchis avocații lui Oprescu.

Citeşte şi: Tânăr care a răpit şi violat o fetiţă, predat poliţiei de propriul tată

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS