20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISJ Dolj: Copiii veniţi din străinătătate pot fi înscrişi în clasa pregătitoare

ISJ Dolj: Copiii veniţi din străinătătate pot fi înscrişi în clasa pregătitoare

Copiii care au împlinit vârsta de şase ani şi care vin din străinătate în această perioadă şi nu mai pleacă din România pot fi înscrişi la şcoală, în clasa pregătitoare. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a actualizat procedura de înscriere pentru acest an şcolar, procedură care va fi valabilă până la publicarea noii metodologii pentru înscrierea în anul şcolar 2023-2024.

În perioada de înscriere în clasa pregătitoare în afara calendarului pentru anul şcolar în curs, elevii nu mai sunt repartizaţi la şcolile din circumscripţie, ci la şcolile care mai au locuri libere. ISJ Dolj a actualizat procedura operaţională pentru soluţionarea situaţiilor excepţionale care necesită amânarea înscrierii în învăţământul primar sau cele care sunt în afara calendarului înscrierii. Procedura a intrat în vigoare din 23 decembrie.


„Procedura privind soluționarea situațiilor excepționale privind amânarea înscrierii în învățământul primar sau cele care sunt în afara calendarului înscrierii în învățământul a fost revizuită pentru a putea primi cererile copiilor care vin din străinătate în acaestă perioadă, astfel încât să le fie asigurat dreptul la educaţie. Pentru înscriere, părinţii depun cerere la Inspectoratul Şcolar. Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj analizează cererea şi face repartizarea la şcolile care mai au locuri disponibile sau la care se poate suplimenta numărul de locuri la maximum prevăzut de lege.

Cererea de înscriere depusă în afara calendarului nu este sub incidenţa metodologiei pentru anul şcolar 2022-2023, prin urmare nu mai intră în calcul exclusiv şcolile din circumscripţie. Se ia în calcul şcoala cea mai apropiată de domiciliul copilului, care mai are locuri libere. Părintele poate depune în cererea de înscriere la clasa pregătitoare trei opţiuni în privinţa şcolilor la care ar dori să meargă copilul”, a precizat Irina Barbu, inspector şcolar pentru învăţământul primar.

Părinţii nu pot să mai ceară amânarea înscrierii

Inspectorii şcolari spun că părinţii nu mai pot depune cereri pentru amânarea înscrierii în clasa pregătitoare. „Amânarea înscrierii în clasa pregătitoare trebuie făcută până în luna septembrie, întrucât amânarea se face în cazul copiilor care au anumite afecţiuni medicale de care părinţii ştiu de mult timp. Prin urmare, nu se mai pot depune cereri pentru amânare. Se pot depune cereri pentru retragerea copilului din învăţământ dacă nu a făcut faţă emoţional sau nu s-a dezvoltat psihosomatic, dar retragerea se face pe baza unei alte metodologii”, a mai precizat inspectorul şcolar pentru învăţământ primar, Irina Barbu.


Documentele pentru înscrierea în clasa pregătitoare pe noua procedură se găsesc pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS