16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia Europeană propune suspendarea a 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană propune suspendarea a 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria

Comisia Europeană consideră că Ungaria nu a progresat suficient în privinţa reformelor şi trebuie să îndeplinească o serie de jaloane esenţiale pentru fondurile pe care ar trebuie să le primesc prin Planul de Redresare și Reziliență. Din cauza corupție, Ungaria este prima țară din blocul comunitar sancționată pentru protejarea statului de drept. Votul final va fi dat pe 19 decembrie.

Comisia Europeană consideră că, „deşi au fost făcuţi paşi, încă există un risc pentru bugetul UE, în contextul în care măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală şi orizontală”, transmite CE.

„Deşi o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfăşurare, Ungaria nu a reuşit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiţionalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, aşa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorităţii de integritate nou înfiinţate şi la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, mai notează Comisia.

Prin urmare, Comisia Europeană a concluzionat că rămân condiţiile de aplicare a regulamentului şi că vor fi necesari paşi esenţiali suplimentari pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria.

Se suspendă 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale, în valoare de 7,5 miliarde euro

Astfel, Comisia a decis să îşi menţină propunerea iniţială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro. Totodată, Comisia îşi menţine propunerea de a nu fi încheiat niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Din cauza corupție, Ungaria devine prima țară din blocul comunitar sancționată pentru protejarea statului de drept.

Consiliul UE va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe acest subiect, fiind necesară o majoritate calificată astfel încât suspendarea fondurilor să intre în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS