24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolonia ar putea construi un gard la graniţă pentru a opri un val de migranţi

Polonia ar putea construi un gard la graniţă pentru a opri un val de migranţi

Polonia ar putea fi nevoită să construiască un gard la graniţa cu exclava rusă Kaliningrad pentru a opri un val de migranţi africani şi asiatici care ar putea încerca să treacă frontiera în următoarele săptămâni, a declarat marţi un înalt oficial polonez, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Polonia acuză Rusia şi aliatul ei Belarus că folosesc migranţii ca parte a unei campanii de „război hibrid” pentru destabilizarea Europei şi, cu tensiunea ridicată din cauza războiului din Ucraina, Varşovia se teme de repetarea unei crize când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu încercau să-i treacă graniţa din Belarus în 2021.

Minskul a negat că a lăsat oamenii care doreau să intre în Uniunea Europeană

La acea vreme, Minskul a negat că a lăsat oamenii care doreau să intre în Uniunea Europeană să ajungă la graniţă, dând vina în schimb pe Varşovia şi Bruxelles pentru o criză umanitară ce a condus la moartea mai multor migranţi în pădurile de-a lungul frontierei.

Krzysztof Sobolewski, secretar general al partidului la putere Lege şi Justiţie, a declarat la postul public Polskie Radio 1 că Polonia se gândeşte să construiască o barieră la frontiera cu Kaliningradul Rusiei asemănătoare cu cea pe care a ridicat-o la graniţa cu Belarus.

„Va trebui să ne întărim forţele pe această secţiune a graniţei şi de asemenea să luăm în considerare construirea unei fortificaţii similare la graniţă cu cea pe care o avem acum pe secţiunea polono-belarusă”, a spus el.

Cerul a fost deschis la Kaliningrad pentru zborurile din Orientul Mijlociu şi Asia

Media ruse au relatat că cerul a fost deschis la Kaliningrad pentru zborurile din Orientul Mijlociu şi Asia în încercarea de a atrage mai multe companii aeriene şi turişti.

„După ceea ce am avut de-a face şi încă avem de-a face la graniţa polono-belarusă şi având în vedere deschiderea cerului deasupra regiunii Kaliningrad pentru avioane din Turcia, Siria şi Belarus, s-ar putea întâmpla în săptămânile următoare” acelaşi lucru, a declarat Sobolewski mai târziu pentru Reuters, referindu-se la creşterea sosirilor de migranţi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat într-un briefing reporterilor că Rusia nu se amestecă în nicio astfel de decizie. „Istoria dovedeşte prostia deciziilor de a construi ziduri de fiecare dată, pentru că peste ani sau decenii, toate zidurile cad”, a spus el.

Există semne că grupuri mai mari de migranţi apar la graniţa cu Belarus

Potrivit lui Sobolewski, există semne că grupuri mai mari de migranţi apar la graniţa cu Belarus.

Polonia a construit o barieră de oţel înaltă de 5,5 metri, echipată cu senzori de mişcare şi camere şi care se întinde pe aproximativ 187 km la graniţa cu Belarus. Polonia a anunţat anterior că poliţia de frontieră a primit fonduri pentru a construi o „barieră electronică” de senzori şi camere la graniţa cu Kaliningrad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS