13.7 C
Craiova
luni, 5 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateCetățenii SUA și mulți alții nu vor mai putea intra în UE doar cu pașaportul

Cetățenii SUA și mulți alții nu vor mai putea intra în UE doar cu pașaportul

Cetățenii SUA și mulți alții care vor călători în țările UE din spațiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza pașaportului. Ei vor fi nevoiți să se înscrie în viitorul Sistem European de Informații și Autorizare privind Călătoriile (ETIAS – European Travel Information and Authorization System). Totodată, vor plăti o taxă, relatează digi24.ro, potrivit CNN.

Prevederea, în vigoare de anul viitor

Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetățenii SUA vor putea obține autorizația de călătorie în spațiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023. Americanii își pierd, astfel, privilegiul de a călători liber în Europa fără restricții și fără a plăti vreo taxă.

UE a anunțat lansarea ETIAS. Este vorba despre noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european. Acesta se va aplica cetățenilor din statele non-UE care pot intra în spațiul european fără viză. Însă, aceștia vor fi nevoiți să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Lista țărilor ai căror cetățeni trebuie să completeze ETIAS

Astfel, cetățenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus niște date pe un site dedicat. De asemenea, să plătească o taxă de 7 euro.

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiție obligatorie pentru admiterea în spațiul Schengen a cetățenilor non-UE, chiar dacă aceștia nu au nevoie de viză.

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA. Acesta se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE, relatează digi24.ro

Lista completă a țărilor ai căror cetățeni vor trebui să completeze formularul ETIAS poate fi consultată aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS