16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria şi-a oferit teritoriul ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

Ungaria şi-a oferit teritoriul ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei

Ungaria şi-a oferit teritoriul ca o rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, din cauza perturbării rutelor obişnuite de export via Marea Neagră în contextul invaziei ruseşti, a declarat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

În perioade normale, Ucraina este un mare cultivator de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Scăderea producţiei şi exporturilor de cereale ale Ucrainei a provocat temeri privind o criză alimentară mondială, care împreună cu sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie, scrie Agerpres.

„Mai mult, am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părţi ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, a spus Szijjarto.

Două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor

Oficialul ungar, care a făcut această propunere la o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, nu a oferit alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria, dar a adăugat că două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

„Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria”, a mai spus Szijjarto. Acesta a adăugat că Ungaria a oferit de asemenea capacităţi de transport pentru cerealele din Ucraina.

Ungaria nu se aşteaptă la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că Ungaria, care în luna aprilie a fost singura ţară membră UE care a îndeplinit cererea Kremlinului ca plata pentru gazele naturale să se facă în ruble, nu se aşteaptă la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS