22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJumătate din români s-au gândit să emigreze de frica războiului din Ucraina

Jumătate din români s-au gândit să emigreze de frica războiului din Ucraina

Jumătate din români au luat în calcul să părăsească România de la declanşarea războiului în Ucraina, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, citat de News.ro.

”Apropierea geografică a României de zona de desfăşurare a unui război militar îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranţa viitorului pentru ei”, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

Doar 26% din români n-ar fugi din faţa războiului

Acesta arată că de la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia.

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Astfel, participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situaţia ipotetică în care ar ajunge ca refugiaţi într-o altă ţară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcţie de opţiunile disponibile în ţara gazdă, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.

60% dintre români visează să emigreze

Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar. 14% au spus că au făcut deja primii paşi în direcţia mutării din România, alţi 14% au început să înveţe limba ţării unde intenţionează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu îşi doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în acelaşi domeniu pentru a-şi folosi experienţa profesională, 24% ar pleca doar având un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuşi să se reprofileze, doar să se poată muta. 14% ar încerca să îşi păstreze jobul şi să lucreze din ţara respectivă, datorită muncii remote, iar alţi 7%, chiar şi relocaţi, şi-ar căuta un job remote în ţara de destinaţie.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie.

Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eşantion de 1.054 utilizatori de internet din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS