23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiul fostului dictator Ferdinand Marcos a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine

Fiul fostului dictator Ferdinand Marcos a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine

Fiul fostului dictator din Filipine a câștigat alegerile prezidențiale din această țară cu un scor neașteptat. El le-a cerut oamenilor să-l judece pentru faptele sale, nu după trecutul familiei sale, relatează Reuters.

Ferdinand Marcos Jr, cunoscut sub numele de „Bongbong”, a devenit primul candidat din istoria recentă care a câștigat cu o majoritate totală alegerile prezidențiale din Filipine, deschizând calea pentru o revenire considerată cândva imposibilă a celei mai cunoscute dinastii politice a țării.

„Judecați-mă nu după înaintașii mei, ci după acțiunile mele”, a fost mesajul lui Marcos, potrivit unei declarații a purtătorului său de cuvânt, Vic Rodriguez.

Marcos a fugit în exil în Hawaii împreună cu familia sa în timpul revoltei din 1986 a „puterii populare” care a pus capăt dictaturii de 20 de ani a tatălui său. A avut mai multe mandate în Parlament după revenirea sa în Filipine, în 1991.

Victoria lui Marcos la alegerile de luni pare acum sigură, după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot. Numărătoarea neoficială arată că are 31 de milioane de voturi, dublu față de cel mai apropiat rival al său, vicepreședintele Leni Robredo.

„Celor care au votat pentru Bongbong și celor care nu l-au votat, promisiunea lui este să fie președinte pentru toți filipinezii. Să caute un teren comun, dincolo de diviziunile politice, și să lucreze împreună pentru a uni națiunea”, a spus Rodriguez.

Deși Marcos, în vârstă de 64 de ani, a făcut campanie promițând unitate, analiștii politici spun că este puțin probabil ca mandatul său să favorizeze acest lucru, având în vedere amintirile oamenilor despre vasta influență politică și bogăția familiei sale.

Familia lui Ferdinand Marcos reinventează istoria

Mulți dintre cei care nu l-au sprijinit pe Marcos sunt furioși și spun că fosta primă familie a țării se folosește de rețelele sociale pentru a reinventa istoria din timpul lui Marcos senior.

Mii de oponenți ai fostului dictator au fost persecutați în timpul perioadei brutale a legii marțiale din 1972-1981, iar numele de familie Marcos a devenit sinonim cu jaful, bogăția și traiul extravagant, ca și cu dispariția a miliarde de dolari din averea statului.

Familia Marcos a negat că ar fi făcut ceva greșit și mulți dintre susținătorii săi, bloggerii și influenceri de pe rețelele sociale, spun că relatările sunt distorsionate.

Aproximativ 400 de persoane, majoritatea studenți, au organizat marți un protest împotriva lui Marcos în fața comisiei electorale, invocând nereguli electorale.

Mandatul lui Marcos Jr, „construit pe minciuni şi dezinformare“

Autoritatea electorală și-a menținut marți decizia de respingere a plângerilor depuse de diferite grupuri, inclusiv de victime ale legii marțiale, care au încercat să-l excludă pe Marcos din cursa prezidențială pe baza unei condamnări pentru evaziune fiscală din 1995.

Doi dintre petiționari, inclusiv grupul de stânga Akbayan, au declarat că vor face recurs la Curtea Supremă.

Primarul orașului Manila, Francisco Domagoso, pe locul al patrulea în alegeri, și fostul campionul de box Manny Pacquiao, locul trei în clasament, și-au recunoscut marți înfrângerea.

„Sper că, deși am pierdut această luptă, colegii mei filipinezi și cei săraci sunt învingători”, a scris Pacquiao pe Facebook.

Un mare bonus pentru Marcos a fost faptul că fiica președintelui Rodrigo Duterte a candidat împreună cu el pentru funcția de vicepreședinte. Sara Duterte-Carpio a câștigat de peste trei ori mai multe voturi în comparație cu cel mai apropiat rival al ei și, de asemenea, a extins atractivitatea lui Marcos în multe domenii.

Grupul pentru drepturile omului Karapatan le-a cerut filipinezilor să respingă mandatul lui Marcos, despre care a spus că a fost construit pe minciuni și dezinformare „pentru a curăța imaginea detestabilă a soților Marcos”.

Între timp, Amnesty International i-a acuzat pe Marcos și pe Duterte-Carpio că au evitat să discute despre încălcările drepturilor omului, inclusiv cele comise în baza legii marțiale și în timpul războiului sângeros al președintelui Duterte împotriva drogurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS