1.2 C
Craiova
miercuri, 29 noiembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateVladimir Putin: La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră

Vladimir Putin: La fel ca în 1945, victoria va fi a noastră

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, ” la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră „, sporind comparaţiile între cel de-al doilea Război Mondial şi conflictul din Ucraina. Declarația a fost făcută într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai. Această dată marchează cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste. Mesajul a fost transmis liderilor şi cetăţenilor din mai multe ţări ex-sovietice, dar şi regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmit AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Astăzi, militarii noştri, la fel ca strămoşii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea ţării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră”, a susţinut Putin. „Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului. Acesta a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări”, a adăugat şeful statului rus. El și-a exprimat dorinţa ca „noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor”. „Este nevoie să conservăm şi să transmitem (…) adevărul despre faptele războiului. De asemenea, despre valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie”, a spus Putin, citat de Kremlin.

Vladimir Putin: „Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul”

În intervenţia sa, Putin şi-a înmulţit referirile nu doar la militari, ci şi la civilii din „frontul interior”. El spune că aceștia „au zdrobit nazismul cu preţul nenumăratelor sacrificii”.

„Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul”, a apreciat preşedintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor. „Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moştenitorii ideologici ai celor care au fost învinşi” în ceea ce Moscova numeşte „Marele Război patriotic” „să-şi ia revanşa”, a mai spus Putin, care le-a urat „tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor paşnic şi drept”.

EFE notează că felicitările au fost adresate guvernelor şi popoarelor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, R.Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan. De asemenea, autoproclamatelor republici Abhazia şi Osetia de Sud. În plus, Putin i-a felicitat pe liderii şi pe cetăţenii autoproclamatelor „republici populare” Doneţk şi Lugansk. Acestea au fost recunoscute de Moscova cu doar câteva zile înaintea lansării invaziei militare în Ucraina.

Putin a felicitat şi popoarele Georgiei şi Ucrainei. Însă, nu şi autorităţile celor două ţări, care şi-au manifestat interesul de a adera la NATO, remarcă EFE.

Luni, 9 mai, la Moscova va fi organizată o paradă militară care să marcheze victoria împotriva Germaniei naziste. AFP şi EFE amintesc că, atunci când a anunţat, la 24 februarie, lansarea „operaţiunii militare speciale” ruse în Ucraina, Putin a afirmat că obiectivul acestei intervenţii este „demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

Citește și: A escaladat Everestul de 26 de ori, un număr record

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS