27.3 C
Craiova
marți, 23 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlpinistul Horia Colibășanu pleacă într-o nouă expediție în Himalaya

Alpinistul Horia Colibășanu pleacă într-o nouă expediție în Himalaya


Alpinistul Horia Colibășanu va pleca în 5 aprilie spre Nepal, pentru a începe o nouă expediție în Himalaya, pe Kanchenjunga, singurul munte de peste 8000 de metri neatins de români.

Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime de pe planetă (8586 m.), reprezintă o provocare pentru alpinismul din România. Pentru a atinge acest obiectiv, Horia Colibășanu va face din nou echipă cu Marius Gane și slovacul Peter Hámor, după ce anul trecut cei trei au fost împreună pe Dhaulagiri.

Expediția va începe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge în tabăra de bază, la 5200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traversează o zonă sălbatică și izolată din Himalaya, la granița dintre Nepal și India. Expediția e programată să dureze două luni.

“În jurul datei de 20 mai se preconizează o fereastră de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci avem timp să ne aclimatizăm și să echipăm ruta. Kangchenjunga este un munte foarte înalt. Are cu doar 25 de metri mai puțin decât K2, însă e la fel de dificil ca structură. Distanța dintre ultima tabără și vârf este foarte mare”, spune Horia Colibășanu.

Se întoarce pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare

Alpinistul din Timișoara se întoarce pe Kangchenjunga la 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 200 de metri înainte de vârf.

„Dacă aș fi continuat atunci să urc pe vârf, ar fi durat peste 6 ore să ajung la adăpostul ultimei tabere. Riscurile ar fi fost imense, pentru că nu mai aveam resurse. Acum suntem mult mai pregătiți, mai ales după expediția de anul trecut pe Dhaulagiri. Mă va ajuta și experiența din acești 10 ani, dar și experiența cumulată a partenerilor. Împreună avem aproape 100 de ani de alpinism de altitudine”, adaugă sportivul.

Cei trei vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Statistic, Kangchenjunga este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indicau o rată a mortalității de 29,1 %, ceea ce înseamnă că 1 din 4 alpiniști care au încercat să îl urce și-a găsit sfârșitul.

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”

Kangchenjunga a păstrat până astăzi reputația de “vârf neatins”. Din respect pentru credințele localnicilor, niciun alpinist din primele două expediții reușite nu a pus piciorul pe cel mai înalt punct al muntelui sacru, oprindu-se cu câțiva metri înainte de cota maximă.

Expediţia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.

A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României: Ordinul Național “Steaua României”, grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine.
A făcut parte din prima expediție integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferență de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Județean Salvamont Dâmbovița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS