13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina, ziua 25: Mii de oameni din Mariupol ar fi deportați în Rusia

Ucraina, ziua 25: Mii de oameni din Mariupol ar fi deportați în Rusia

În cea de-a 25-a zi de război, tensiunile escaladează.Într-o discuție cu cancelarul german, Putin îl acuză pe Zelenski că are pretenții „nerealiste”. Tot mai multe state cer Rusiei încetarea focului. La Mariupol, luptele de stradă îi împiedică pe salvatori să ajungă la supraviețuitori încă prinși sub dărâmăturile teatrului bombardat. Rușii ar duce cetățeni din Mariupol în Rusia, scrie hotnews.

Evenimentele din ultimele ore

08:14Luptători sirieni din trupele paramilitare spun că sunt gata să plece în Ucraina pentru a lupta alături de aliații ruși, însă nu au primit încă instrucțiuni în acest sens, doi comandanți ai acestor trupe au declarat pentru Reuters.

07:43Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asediul Rusiei asupra portului Mariupol a fost o ”teroare” care va rămâne în istorie secole de-a rândul de acum încolo, potrivit Reuters.

El i-a acuzat pe ocupanții ruși de crime de război. “Să faci așa ceva unui oraș pașnic …este o teroare care va fi ținută minte secole”.

07:03Corespondenții BBC din Lviv au transmis că au auzit sirene de atac aerian iminent. Locuitorii din multe alte orașe și regiuni din Ucraina au fost, de asemenea, treziți de sirene, în ceea ce a devenit un eveniment zilnic. Printre acestea se numără capitala Kiev, Sumy, Mykolaiv, Poltava, Harkov, Cherkasy, Odesa și Zaporizhzhia, potrivit presei locale.

06:40Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse în perioada în care legea marţială este în vigoare, transmit dpa și Agerpres. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat decizia într-un mesaj video sâmbătă seara.

06:30​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa duminică membrilor parlamentului israelian

06:20Administrația de Stat a orașului Kiev a transmis o alertă aeriană. „Atenție! Alertă aeriană declanșatăla Kiev! Cerem tuturor să caute urgent adăpostul de apărare civilă cel mai apropiat!”, se arată în comunicat. Ucrainenii au fost îndemnați să nu ignore semnalele de alarmă aeriană

Ucrainienii cer ajutor

05:59Cel puţin 260 de civili au fost ucişi în luptele din jurul oraşului Harkov de când trupele ruse au invadat Ucraina în urmă cu aproape o lună, potrivit informaţiilor furnizate sâmbătă seara de autorităţi locale

23:44Soţia preşedintelui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile”

23:19„London calling” devine „Kiev calling”. 

22:38Un ofiţer de poliţie din Mariupol face apel la Biden și Macron: „Aţi promis ajutor, daţi-ne acel ajutor!”

21:35Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia – Consiliul orașului

Totodată, The Kyiv Independent a relatat că Rusia forțează ilegal bărbați neantrenați din punct de vedere militar și care locuiesc în regiunea Donbas controlată de ruși să lupte împotriva ucrainenilor, atfel amenință că îi împușcă.

21:08Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent. Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS