23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza ucraineană: Uniunea Europeană avertizează împotriva manipulării informațiilor

Criza ucraineană: Uniunea Europeană avertizează împotriva manipulării informațiilor

Uniunea Europeană şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la intensificarea eforturilor de manipulare a informaţiilor menite să servească drept pretexte inventate pentru a justifica o escaladare militară în Ucraina, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Uniunea Europeană este extrem de îngrijorată de faptul că evenimentele organizate ar putea fi folosite ca pretext pentru o posibilă escaladare militară”, se arată într-un comunicat al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

(Uniunea) „observă o intensificare a eforturilor de manipulare a informaţiilor pentru a sprijini astfel de obiective”, a adăugat el.

Avertismentul vine din cauză că presa de stat rusă a publicat informaţii neverificabile despre violenţe în estul Ucrainei, o regiune deţinută parţial de rebelii pro-ruşi. Presa rusă acuză Kievul că plănuieşte un atac asupra enclavei rebele din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Moscova caută un pretext pentru a ataca Ucraina

„UE nu vede niciun temei în acuzaţiile venite din zonele care nu sunt controlate de guvernele din Doneţk și Lugansk cu privire la un posibil atac ucrainean”, a adăugat Borrell.

El a apărat „rolul cheie” jucat de observatorii dislocaţi de OSCE în Ucraina. Aceștia verifică ceea ce se întâmplă pe teren. Borell „a salutat atitudinea de moderaţie a Ucrainei în faţa provocărilor continue şi a eforturilor de destabilizare”.

Statele membre UE şi Statele Unite sunt convinse că Moscova caută un pretext pentru a ataca Ucraina. Aceasta s-ar folosi de incidentele violente de pe teren şi diseminarea de informaţii false.

În opinia preşedintelui american Joe Biden, o invazie a Ucrainei ar fi doar o chestiune de câteva zile.

Citește și: Casa Albă: Rusia poate lansa oricând atacul în Ucraina

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS