5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Proteste în Turcia după creșterea „masivă” a prețurilor la electricitate

(VIDEO) Proteste în Turcia după creșterea „masivă” a prețurilor la electricitate

-

Mii de turci au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva creșterilor „masive” a prețurilor la electricitate și au cerut demisia președintelui Recep Erdogan și a guvernului. În Mardin, oraș situat în sud-estul țării, mai mulți protestatari au fost arestați, după ce forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, informează presa independentă din Turcia.

Protestele au avut loc în provinciile vestice Izmir și Mugla și în provinciile sud-estice Mardin, Agri și Diyarbakır.

Autoritatea națională de reglementare a energiei din Turcia a anunțat creșterea, de la 1 ianuarie, a prețurilor la electricitate cu 50% pentru consumatorii casnici și cu peste 100% pentru consumatorii industriali.

Au crescut și prețurile la gaze, într-un moment în care Turcia se confruntă cu o inflație-record

În același timp, au crescut și prețurile la gaze, într-un moment în care Turcia se confruntă cu o inflație-record de 48,7 la sută.

Unele alimente din Turcia au ajuns atât de scumpe, încât aproape nimeni nu și le mai poate permite. În unele supermarketuri s-au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și chiar nuci, conform Digi 24.

În orașul Bursa, proprietarii a 77 de cafenele și-au servit clienții la lumina lumânărilor

În orașul Bursa, proprietarii a 77 de cafenele, cluburi și restaurante au închis, în semn de protest, curentul între 9.00 și 10.00 seara și și-au servit clienții la lumina lumânărilor.

În provincia Mardin, demonstranții au strigat „Erdogan, demisia!” și „Jos guvernul!”. Unii protestatari au fost reținuți de poliție.

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat în decembrie că salariul minim din Trucai va crește cu 50% în 2022. Lira turcească s-a depreciat cu 37% față de dolari de la începutul lui septembrie 2021 și până în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Garduri pentru zonele verzi și coșuri de gunoi de...

Primăria Craiova a cumpărat, luna trecută, garduri pentru împrejmurea...

ȘTIRI GdS