26.7 C
Craiova
vineri, 21 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernatorul Californiei a respins eliberarea asasinului lui Robert Kennedy

Guvernatorul Californiei a respins eliberarea asasinului lui Robert Kennedy

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a respins joi eliberarea condiţionată a lui Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy în 1968, pentru care şi-a dat totuşi acceptul o comisie specializată vara trecută, informează Agerpres.

Guvernatorul a precizat că deţinutul, în vârstă de 77 de ani, reprezintă în continuare „o ameninţare pentru securitatea publică” şi că el refuză „să îşi accepte vina în această crimă”, se arată într-un comunicat al biroului său.

Sirhan Sirhan a fost declarat vinovat la 17 aprilie 1969 de uciderea senatorului de New York, fratele mai mic al lui John Fitzgerald Kennedy. El a fost condamnat la moarte, însă pedeapsa i-a fost comutată în detenţie pe viaţă în 1972, datorită unei scurte eliminări a pedepsei capitale în California.

În august anul trecut, Comisia pentru eliberări condiţionate din California şi-a dat în cele din urmă acordul pentru ieşirea din închisoare a lui Sirhan Sirhan, după ce a refuzat asta de 15 ori.

Decizia a fost apoi înaintată guvernatorului, care are puterea de a o respinge sau de a o modifica.

„Asasinarea senatorului Kennedy de către domnul Sirhan se numără printre cele mai cunoscute crime din istoria Americii”, a scris guvernatorul Newsom în comunicat.

„Nu şi-a corectat niciodată defectele”

„După decenii petrecute în închisoare, el nu şi-a corectat niciodată defectele care l-au dus la asasinarea senatorului Kennedy. Domnul Sirhan nu are luciditatea necesară care să îl împiedice să ia decizii la fel de periculoase ca în trecut”, a adăugat el.

Imigrant palestinian, Sirhan Sirhan l-a asasinat pe ‘Bobby’ Kennedy la Hotelul Ambassador din Los Angeles, când senatorul făcea campanie pentru a obţine învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale. Alte cinci persoane au fost rănite.

Criminalul şi-a justificat atunci fapta prin sprijinul lui Robert Kennedy pentru vânzarea de avioane militare Israelului.

În precedenta cerere de eliberare condiţionată în 2016, Sirhan a afirmat că a băut prea mult în seara crimei şi că şi-ar fi dorit „să nu se fi întâmplat nimic”.

El a mai spus că mărturisirea făcută în timpul procesului a fost determinată de faptul că avocatul l-a sfătuit prost şi l-a convins că este vinovat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS