14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania va mări contribuţiile de asigurări sociale cu 0,6% pentru a finanţa pensiile

Spania va mări contribuţiile de asigurări sociale cu 0,6% pentru a finanţa pensiile

Guvernul Spaniei a convenit cu sindicatele să majoreze contribuţiile de asigurări de sănătate cu 0,6% între anii 2023 şi 2032, pentru a finanţa pensiile unui viitor val de pensionari, a anunţat Ministerul Asigurărilor Sociale, transmite Reuters.

În Spania a avut loc o creştere mare a naşterilor în ultimele două decenii ale dictaturii lui Francisco Franco, încheiată în 1975, iar persoanele născute în perioada respectivă se vor pensiona în curând amplificând presiunile asupra finanţelor ţării.

Amploarea majorării contribuţiilor, care va afecta angajaţi de toate vârstele şi toate nivelurile de venituri, a fost un subiect de blocaj în discuţiile dintre guvern, sindicate şi companii, care au durat mai multe săptămâni.

Luni mai devreme, asociaţiile de afaceri CEOE şi Cepyme, care reprezintă companiile mari şi mici, s-au retras de la negocieri argumentând că planul exercită o presiune prea mare pe angajatori şi că va afecta crearea de locuri de muncă.

Angajatorii vor contribui suplimentar cu 0,5%, iar angajaţii cu 0,1%, potrivit sindicatelor.

Reforma pensiilor a fost una dintre condiţiile convenite de guvernul Spaniei cu Comisia Europeană pentru aprobarea fondurilor de redresare în valoare de miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS