20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut din cauza creșterii tarifelor la energie și gaze, dar și a blocajelor din administrația silvică. Un lucru nu tocmai îmbucurător pentru cele 3,5 milioane de gospodării din România care sunt încălzite cu lemne.

Prețul lemnului de foc s-a dublat față de anul trecut. Principalele cauze sunt creșterea prețurilor la energie și gaze, precum și blocajele din administrația silvică. Anul trecut un metru cub de lemn de foc putea fi cumpărat cu 250 de lei, anul acesta costă cel puțin 500 de lei.

Specialiștii spun că anul trecut prețul era undeva la 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din orașe ajunge și la 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat.

Lemne
Lemne

Un lucru nu tocmai îmbucurător pentru cele 3,5 milioane de gospodării din România care sunt încălzite cu lemne. Specialiștii din industrie spun că în zona de câmpie oamenii consumă pe iarnă în jur de 3-4 metri cubi, în timp ce în zona de munte se ard între 10 sau chiar 15 metri cubi.

De vină pentru aceste majorări sunt  atât scumpirile din ultima perioadă la energie și gaze, cât și blocajele din administrația silvică. Blocaje care îi fac pe micii proprietari de păduri să beneficieze foarte greu de cotele care le revin anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS