22.8 C
Craiova
miercuri, 24 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi alerte emise de meteorologi: Canicula va persista și în august

Noi alerte emise de meteorologi: Canicula va persista și în august

Noi alerte emise de meteorologi:Canicula va persista în cea mai mare parte a țării, au anunțat joi meteorologii, care au emis noi avertizări cod galben și portocaliu de disconfort termic ridicat. De asemenea, vor fi și ploi și vijelii puternice.

Astfel, joi a fost prelungită până în 1 august avertizarea cod galben de disconfort termic ridicat și caniculă. În acest interval, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul țării va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade. Noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, conform meteorologilor.

De asemenea, a fost emisă și o nouă avertizare cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, până în 1 august. Zone afectate: București și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și sudul județului Caraș-Severin.

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică, în Capitală și în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Meteorologii precizează că valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice. Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Valul de căldură, dublat de vijelii puternice

De asemenea, joi, în intervalul 10.00 – 23.00 va fi în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Zone afectate: Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, potrivit alertei emise de meteorologi

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.
Tot joi, în intervalul 13.00 – 23.00 va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de vijelii puternice și grindină.Zone afectate: Moldova și nordul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali.

În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, conform ANM.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj; potrivit alertei emise de meteorologi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS