5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce tări șoferii din România nu mai trebuie să prezinte Cartea Verde

În ce tări șoferii din România nu mai trebuie să prezinte Cartea Verde

Șoferii din România nu vor mai fi obligați să prezinte Cartea Verde la intrarea în Muntenegru și Marea Britanie, din 2 august. Sunt permise controale nesistematice ale acestei asigurări efectuate de autoritățile competente. Acestea trebuie să nu fie discriminatorii, astfel că BAAR recomandă șoferilor să aibă acest document asupra lor.

„Prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1358 2021/11145 a Comisiei din 30 iunie 2021 privind aplicarea Directivei 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului începând cu data de 02 august 2021; autoritățile din statele membre UE și cele din Andorra, Bosnia și Herțegovina; Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia; Elveția se vor abține de la controlul asigurării de răspundere civilă pentru autovehiculele înmatriculate/înregistrate in Marea Britanie și Muntenegru.

Autoritățile din Marea Britanie și Muntenegru trebuie să procedeze la fel pentru următoarele țări

În mod reciproc, autoritățile din Marea Britanie și Muntenegru trebuie să procedeze la fel pentru autovehiculele înmatriculate/înregistrate în statele membre UE și cele din Andorra; Bosnia și Herțegovina, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia, Elveția începând cu aceeași dată.


Cu toate acestea, sunt permise controale nesistematice ale acestei asigurări efectuate de autoritățile competente. Acestea trebuie să nu fie discriminatorii. Trebuie să aibă loc în cadrul controalelor care nu urmăresc exclusiv verificarea asigurării.”, a anunțat marți BAAR.

Acesta este motivul pentru care, Biroul Asigurătorilor din România recomandă totuși automobiliștilor să aibă asupra lor documentul Carte Verde. Acesta trebuie emis pe suport hârtie chiar și în cazul în care călătoresc în statele pentru care controlul acestui document nu mai este obligatoriu.

Potrivit BAAR, „pe lângă eliminarea controlului obligatoriu al asigurării RCA; în cazul automobiliștilor români asigurările RCA emise de asiguratorii care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României vor avea acoperire, în mod obligatoriu, în baza unei prime unice inclusiv pe teritoriul celor două state.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS