10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarantină sau nu după vacanţă? Ce trebuie să ştii când te întorci în România

Carantină sau nu după vacanţă? Ce trebuie să ştii când te întorci în România

Carantină sau nu după vacanţă? Lista ţărilor cu risc epidemiologic de COVID crescut a fost actualizată pe 15 iulie. Unele dintre destinaţiile preferate de români pentru vacanţe au trecut pe lista galbenă, dar şi pe cea roşie. Care sunt condiţiile de călătorie şi ce trebuie să ştiţi legat de carantină sau de teste COVID, aflaţi în materialul care urmează.

Cipru, Marea Britanie, Spania, Maldive, Portugalia şi Olanda sunt doar câteva dintre ţările care se află deja în zona roşie, cu risc epidemiologic crescut în ceea ce priveşte virusul COVID 19. De asemenea, o altă destinaţie foarte căutată de turiştii români, Grecia, a trecut de la zona verde, la zona galbenă, iar acest lucru schimbă condiţiile de călătorie. Bulgaria a rămas în zona verde. Aceasta este o veste foarte bună pentru numeroşii români care vor pleca în concediu pe litoralul bulgăresc.

Cine face carantină şi cine nu

Potrivit Hotărârii nr. 43 din 1 iulie 2021, pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona verde nu se instituie măsura carantinei. Aşadar, românii care se întorc din Bulgaria, de exemplu, nu vor sta în carantină. Însă, pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zonele galbenă şi roşie, se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile. Există şi excepţii. Nu vor sta în carantină persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România. De asemenea, cei care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Nu vor sta în carantină nici persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

Cum se procedează în cazul copiilor

Nici copiii nu sunt scutiţi de carantină, în cazul în care se întorc din zone cu risc epidemiolog crescut. Însă, există excepţii şi pentru ei. Nu vor sta 14 zile la domiciliu copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani. Pentru ei nu este necesară nici prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
De asemenea, nu vor intra în carantină copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Sunt exceptate de la măsura carantinării şi persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea Direcției de Sănătate Publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României

Cum se face dovada vaccinării sau a testării

Dovada administrării vaccinului, inclusiv data finalizării schemei complete de vaccinare, se realizează prin intermediul certificatului verde de vaccinare sau a documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării. Acesta trebuie prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.
De asemenea, dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatului verde de vindecare, sau a testului RT-PCR pozitiv la data diagnosticului emis de autoritatea competentă, din România sau din afara țării. Dovada trebuie prezentată în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

Proba testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

Carantină diferită pentru întoarcerea din zona galbenă sau zona roşie

Hotărârea nr. 43 din 1 iulie 2021 dispune că persoanele care se întorc în România dintr-o ţară aflată în zona galbenă, dacă nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR , iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. Şi oamenii întorşi dintr-o zonă roşie pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test RT- PCR în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Posibilitate de ieşire din carantină pentru evenimente deosebite

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

Analiza acestor situații este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției și, cazurile considerate ca justificate, pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică.În decizia de suspendare se va menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Măsuri mai drastice pentru întoarcerea din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India

Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India, unde incidenţa de îmbolnăviri este mare, se aplică doar următoarele excepții de la măsura carantinei:

a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
c) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

d) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

AICI găsiţi toate detaliile legate de condiţiile de călătorie din ţările pe care urmează să le vizitaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS