7.3 C
Craiova
vineri, 1 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmericanii care l-au scos pe șeful Renault-Nissan din Japonia, condamnați la închisoare

Americanii care l-au scos pe șeful Renault-Nissan din Japonia, condamnați la închisoare

Un american și fiul lui au fost condamnați în Japonia pentru rolul avut în fuga fostului director al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, din țară, informează Digi24.

O instanță din Tokyo l-a condamnat pe Michael Taylor, veteran al forțelor speciale americane, la doi ani de închisoare. Fiul lui, Peter Taylor, a fost condamnat la un an și opt luni de închisoare.

Cei doi au fost extrădați din SUA, fiind suspectați că l-au scos pe fostul executiv din Japonia ascuns într-o cutie, la bordul unui avion privat, în timp ce aștepta să fie judecat.

Procurorii japonezi au cerut instanței pedepse de doi ani și 10 luni pentru Michael Taylor, respectiv doi ani și sase luni pentru fiul său Peter. Cei doi erau acuzați că au orchestrat fuga lui Carlos Ghosn în Liban și că au încasat 1,3 milioane de dolari pentru serviciile lor. Amândoi au recunoscut acuzațiile și au spus că regretă ce au făcut.

Michael Taylor, specialist în securitate, și fiul său Peter s-au luptat timp de patru luni pentru a evita extrădarea în Japonia, însă Curtea Supremă din SUA i-a încredințat autorităților japoneze în martie 2021.

Carlos Ghosn, fugar dat în urmărire internaţională

Carlos Ghosn, fostul șef Nissan, este acum un fugar internațional care trăiește în țara sa natală, Liban, stat care nu are tratat de extrădare cu Japonia.

În momentul evadării, Ghosn era eliberat pe cauțiune și aștepta începerea procesului în Japonia, fiind acuzat că a raportat venituri mai mici autorităților fiscale și a că folosit în scopuri personale fonduri ale companiei Nissan. El a negat întotdeauna acuzațiile aduse de procurorii japonezi.

Într-un interviu acordat BBC, Carlos Ghosn a spus cum s-a deghizat pentru a trece neobservat pe străzile din Tokyo, de ce a fost aleasă o cutie muzicală de mari dimensiuni pentru a-l scoate din Japonia și ușurarea pe care a simțit-o când a aterizat în Liban.

Carlos Ghosn a fost arestat în decembrie 2018, după ce a fost suspectat de Nissan că a raportat venituri mai mici autorităților fiscale și că folosit în scopuri personale fonduri ale companiei. În acel moment, Ghosn era președintele Consiliului de Administrație Nissan. Deținea aceeași funcție la Renault și era și șeful alianței Renault-Nissan-Mitsubishi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS