9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina s-a supărat pe primarul Budapestei din cauza numelui unor străzi

China s-a supărat pe primarul Budapestei din cauza numelui unor străzi

China a reacţionat furios după decizia autorităţilor locale din Budapesta de a redenumi străzile limitrofe unui viitor campus universitar chinez, pentru a sublinia presupuse încălcări ale drepturilor comise în China, informează Rador.

Ministerul chinez de Externe a descris autorităţile din capitala maghiară ca „demne de dispreţ”. Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karácsony, s-a opus lung timp înfiinţării filialei europene a Universităţii Fudan din China.

Pentru a-şi sublinia opoziţia faţă de proiect, el a decis săptămâna aceasta să redenumească străzile din jurul viitorului campus.

Aşa au apărut strada Eliberaţi Hong Kong-ul, strada Martirilor Uiguri şi strada Dalai Lama. Numele se referă la atitudinea Chinei faţă de Hong Kong, la modul în care sunt trataţi uigurii musulmani din Xinjiang şi la liderul tibetan Dalai Lama, care trăieşte acum în exil.

Primarul capitalei ungare, care acuză guvernul naţionalist al Ungariei de evoluţie către un stat autoritarist, a declarat că proiectul Fudan este contrar valorilor maghiare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, l-a acuzat acum de afectarea relaţiilor bilaterale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS