8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRapelul pentru vaccinul anti COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile

Rapelul pentru vaccinul anti COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile

Rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze, conform prospectului vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech. Acesta poate fi totuși întârziat și până la 42 de zile, potrivit studiilor, „fără afectarea eficacității”, a anunțat vineri Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Precizările vin după ce mulți români care se programează la vaccin nu găsesc loc pentru rapel în termen de 21-28 de zile, așa cum recomandă prospectul vaccinului, în condițiile în care cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante, iar săptămâna aceasta s-au înregistrat întârzieri.

Reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează, însă, că „persoana este anunțată, în mod automat, când este programată la rapel și nu se pune problema la acest moment de amânare a rapelului la nicio persoană”.

Potrivit prospectul vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech, „Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la un interval de cel puțin 21 zile una de alta. Persoanelor cărora li s-a administrat o doză de Comirnaty trebuie să li se administreze a doua doză de Comirnaty pentru completarea schemei de vaccinare.”

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat astăzi că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot vineri, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS