14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocar de pestă porcină pe un fond de vânătoare din Harghita

Focar de pestă porcină pe un fond de vânătoare din Harghita

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat în Harghita, la un mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din apropierea comunei Atid, autorităţile sanitar-veterinare dispunând uciderea mistreților din zonă, precum și alte măsuri care se impun în astfel de situaţii, scrie agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat că după o partidă de vânătoare la mistreţi, pe un fond din apropierea comunei Atid, s-au efectuat analize de laborator şi s-a confirmat prezenţa bolii la unul dintre exemplare.

Drept urmare, s-a întrunit în regim de Urgenţă Centrul Local de Combaterea Bolilor Harghita şi au fost dispuse măsurile specifice în astfel de cazuri, respectiv stabilirea unei zone infectate şi a unei zone tampon, în care sunt incluse mai multe localităţi din Harghita, dar şi din judeţul Mureş.

Porcii mistreți din zonă vor fi împușcați

De asemenea, mistreţii din zona afectată vor fi împuşcaţi şi se vor recolta probe în vederea depistării pestei porcine africane.

La nivelul localităţilor din zona infectată se face un recensământ al tuturor categoriilor de porci, animalele fiind ţinute în adăposturi sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici.

Totodată, planul de măsuri mai prevede ca la ieşirea din zona infectată să fie puse instalaţii de dezinfectare individuale.

Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului a mai precizat că toate focarele de pestă porcină africană identificate în trecut au fost stinse, întrucât nu s-au mai semnalat cazuri noi, acesta fiind singurul activ de pe teritoriul judeţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS