10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArafat: Starea de alertă va fi prelungită și după 14 decembrie

Arafat: Starea de alertă va fi prelungită și după 14 decembrie

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, într-o intervenție video în emisiunea „Legile Puterii”, că, mai mult ca sigur că starea de alertă se va prelungi și după data de 14 decembrie, atunci când expiră actuala atenționare. Arafat a ținut să menționeze că, cel puțin în momentul de față, în România, nu se pune problema unei carantine totale.

”Nu ne așteptăm de lockdown de sărbători, dar pe plan local se va merge pe carntinare și în continuare în zonele unde vedem creșteri alarmante. Nu vo fi interdicții la slujbe religioase, dar vor trebui respectate anumite reguli. Chiar și așa, cred că, după 14 decembrie vom avea mai mult ca sigur prelingirea stării de urgență”, a spus Arafat.

Semnal de alarmă pentru sărbători

Șeful DSU trage un semnal de alarmă și spune că, dacă ne dorim sărbători de iarnă liniștite și în viitor, trebuie ca în acest an să ne limităm la a petrece Crăciunul, Revelionul sau Anul Nou alături de necunoscuți, în zone nemonitorizate de autorități.

”Am mai spus, am fost și criticat și îl repet, consider că este singurul sfat normal: cât mai puțin contact, cât mai puțină mobilitate. Sărbătorile de iarnă 2020 nu vor fi ca în trecut, însă este prețul pe care il plătim ca să avem sarbători și de acum înainte. Anul ăsta trebuie să ne comportăm altfel, orice întâlniri, care nu sunt în limita familiei apropiate, orice deplasări în zone necontroloate, vor duce, din nou, la creșterea cazurilor și la inversarea descreșterii ce o avem acum. Acum e o descreștere timidă continuă în ultimele 7 zile, dar care oricând poate fi inversată.

Vaccinul este aproape și va rezolva o mare parte din probelmă. Dacă avem vaccinul atât de aproape, merită așteptarea de 3-5 luni până când începe vaccinarea în masă. Dacă ne grăbim, ne infectăm, ne îmbolnăvim, rămânem cu sechele, îi infectăm pe alții sau devenim o simplă cifră în statistica decedaților. Totul depinde de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază”, a mai spus Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS