17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFasole la ceaun și sarmale la Rânca în aer liber în minivacanța de Ziua Națională

Fasole la ceaun și sarmale la Rânca în aer liber în minivacanța de Ziua Națională

Autoritățile din Gorj și reprezentanții unităților de cazare pregătesc minivacanța de Ziua Națională în Rânca. Turiștii sunt așteptați la Rânca în condițiile respectării măsurilor impuse în pandemia de coronavirus. Cetățeni din județ, Oltenia și nu numai au făcut deja rezervări pentru a petrece la Rânca zilele libere din week-end și cele două zile libere pentru bugetari, respectiv luni și marți, de Sfântul Andrei și de Ziua Națională.

Pârtia din centrul stațiunii montate aflate în nordul județului Gorj a fost ajutată cu tunurile de zăpadă pentru a putea fi pregătită în zilele în care sute de turiști vor fi prezenți în zonă. Sunt așteptate ninsori în week-end și la începtul săptămânii viitoare, spre bucuria celor care iubesc muntele și vor să petreacă în Rânca în condiții de iarnă autentică. Bucuria cea mai mare va fi însă a copiilor, pentru că se poate merge deja fără probleme la săniuș.

Fasole la ceaun și sarmale

Proprietarii de unități de cazare care au și restaurante sau proprietarii de unități de alimentație publică din Rânca sunt pregătiți să îi primească pe toți turiștii în condiții de siguranță. Vor fi deschise și pregătite inclusiv terasele și se va putea obține mâncare și la pachet.

În acest sens, restaurantele au achiziționat toate materialele de unică folosință de care au nevoie. Pensiunile din centrul stațiunii pregătesc sute de porții de fasole cu ciolan și costiță, precum și de sarmale. Nu vor lipsi vinul și țuica fiartă sau ceaiul fierbinte pentru copii.

Meniul tradițional va fi disponibil în fiecare zi, nu doar de 1 Decembrie. Se va putea servi masa și în aer liber, în condițiile meteo din zonă, dar și prin respectarea măsurilor de distanțare și igienă obligatorii în pandemie. Nu vor lipsi nici alte bucate tradiționale specifice zonei montane.

Telescaunul va fi pus în funcțiune pentru turiști

O veste bună este că telescaunul de lângă Vârful Păpușa va fi pus în funcțiune. Turiștii chiar au avut parte de o surpriză în acest sens în primele zile cu ninsori la Rânca. Noul operator al instalației de transport pe cablu a oferit gratuitate celor care s-au aflat în zonă și au dorit să facă o cursă cu telescaunul. Rămâne de văzut care vor fi tarifele ce vor fi practicate din acest sezon de iarnă și cum se va prezenta pârtia amenajată lângă instalația de transport pe cablu. Este vorba de cea mai lungă pârtie din stațiunea montană, peste un kilometru.

Telescaunul a stat mai mult închis în ultimii ani. „Noi am făcut tot ce s-a putut pentru a ține Rânca deschisă. Ne-am bucurat că am fost convocați recent la Prefectura Gorj pentru a discuta pe tema respectării măsurilor din pandemie și cum să ne organizăm pentru a nu avea probleme. Rânca nu a fost închisă până acum și a fost tratată separat de Novaci și Baia de Fier, în privința incidenței COVID.”, a declarat Constantin Pănescu, președintele Asociației concesionarilor din Rânca.

Prefectul urcă vineri în Rânca pentru verificări

Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, va urca vineri la Rânca pentru a vedea la fața locului modul în care unitățile de cazare, care au închiriat deja camere turiștilor pentru minivacanța de ziua Națională și de sărbători, respectă măsurile restrictive. Vor fi verificate câteva pensiuni și cabane, în special cele care dețin și restaurante și vor servi masa atât turiștilor cazați cât și externilor:

„Ne-am pregătit și pentru servicii de catering. Vom oferi mâncare la pachet externilor, dar și celor pe care îi avem cazați în pensiune. Tacâmuri, farfurii și pahare de unică folosință. Noi avem câte 2.000 din fiecare. Dezinfectanți, măști pentru personal, mănuși.

Asigurăm distanțarea. În Rânca sunt 12 unități cu restaurant. E bine că există un interes din partea autorităților față de zona Rânca. Vor să vadă dacă se respectă și a fost implementat ce s-a discutat la începtul săptămânii. Așteptăm acest control și vor fi echipe care vor face verificări și în minivacanță. Sunt și terase care vor fi deschise și se va putea servi hrană și afară. Până la urmă, turiștii vin la munte și știu foarte bine condițiile de tempertură și cum este afară. Nu vin la mare. Este mai importantă sănătatea. Știe toată lumea că nu se fac petreceri. Nu îi afectează dacă iau mâncare la pachet și pleacă. Este cel mai bine pentru toată lumea. Trebuie să trecem cu bine peste pandemie și, dacă toată lumea respectă măsurile, nu vor fi probleme. Și așa sectorul horeca este la pământ. Încercăm să nu ajungă și mai jos. Așteptăm ninsori în următoarele zile la Rânca și vor fi condiții pentru ca pârtiile să fie pregătite și pentru sezonul de schi”, a mai spus Constantin Pănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS