19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘantierul de lângă bloc, plin de deșeuri

Șantierul de lângă bloc, plin de deșeuri

Șantierul de lângă bloc este un coşmar pentru proprietarii care locuiesc pe strada Cpt. Nicolae Vulovici din cartierul Brazda lui Novac. Aceştia se plâng de gunoiul lăsat de constructorul care ridică un bloc în zonă. Cei mai afectați sunt însă locatarii din blocul D18.

În fapt, locuitorii spun că ridicarea acestui bloc le-a adus tot felul de probleme, de la autorizare până la finalizarea construcţiei. Ce îi deranjează pe locatarii din blocurile învecinate sunt gunoaiele pe care constructorii le adună de luni bune lîngă blocul aflat în lucru. Totodată, împrejmuirea şantierului, lasă de dorit, iar gunoiul este aruncat direct pe spaţiul verde. În interiorul şantierului, dacă se poate vorbi despre un perimetru anume zac mormane de moloz, resturi de materiale de construcţii, saci de hârtie , plăci de rigips, ambalaje provenite de la materiale de construcții de tot felul. Toate sunt împrăştiate în jurul blocului nou ridicat, la doi-trei metri de geamul şi balcoanele apartamentelor din vecinătate. Unde mai pui că în imediata vecinătate este si un market.

Un dezastru de şantier pe strada cpt.Nicolae Vulovici din cartierul Brazda lui Novac


„Este mizerie de nedescris. Eu nu ştiu să fi ridicat cineva gunoiul vreodată. Cel puţin eu nu am văzut Ne-am săturat!“, afirmă un locatar din blocul D18, Brazda lui Novac.

Situația devenise așa de deranjantă pentru locuitorii din zonă, încât aceștia văzând că autoritățile sunt pasive și nu iau nici o măsură au postat imagini pe Facebook. Fotografiile arătau clar mizeria din jurul blocului aflat în lucru, mizerie pe care localnicii o suportă de săptămâni bune. Locuitorii deranjați de mizeria din șantier chiar se întreabă dacă societatea care construiește are încheiat contract cu firma de salubrizare.

Curat în șantier cu Poliția și Garda la spate, dar unde ajung deșeurile ?

Constructorul a fost amendat de Poliţia Locală/sursa foto: Facebook

Garda de Mediu întreabă constructorul unde duce deşeurile

Instituţiile în măsură să verifice situaţia şantierului de pe strada Căpitan Nicolae Vulovici sunt Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Craiova, dar și Garda de Mediu Dolj.

La sfârștul săptămânii trecute, reprezenanții celor două instituții și-au făcut apariția în șantierul îngropat în moloz. Poliția Locală a trecut joi, 29.10. a.c. A amendat constructorul și i-a trasat drept sarcină ridicarea gunoiului din șantier.


„Pentru imobilul aflat în construcție și pentru amenajare șantier – există autorizație de construire, care se află în termen legal , iar lucrarea în termen de executie. Pentru faptul că locația privată nu a fost igienizata, Poliția Locală a aplicat sancțiune contravențională la data de 29.10.2020, iar ca masura complementara igienizarea amplasamentului, cu termen de realizare 24 ore. Actualmente se realizeaza igienizarea amplasamentului ce are destinația de șantier, pe perioada valabilității autorizației de construire. Este singura competență legală pe care o are Poliția Locală, ce acționeaza în baza HCL319/2009”,

se arată într-un răspuns al Poliţiei Locale Craiova.

Aşa arată şantierul de pe strada Cpt.N.Vulovici din cartierul Brazda lui Novac, sursa foto: Facebook

A doua zi, șantierul a fost călcat și de inspectorii Gărzii de Mediu. Spre surpriza acestora deșeurile au început să dispară. Numai că acestea erau scoase din șantier cu o autoutilitară și nu așa cum ar fi fost normal într-o mașină a Salubrității. Întrebarea inspectorilor a fost următoarea: „Unde ajung aceste deșeuri ?”

„Am mers acolo, este într-adevăr mizerie în șantier. Am solicitat sprijinul poliției, fiindcă am depistat un autovehicul care căra deșeuri din șantier. Nu știm unde au ajunș aceste deșeuri. Ei sunt în vizorul nostru și vom aplica amenzi în acest caz”, a declarat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.

Constructorul știa ce are de făcut,dar nu a respectat avizul de mediu

Trebuie remarcat faptul că pentru obținerea Autorizației de construire este necesar acordul de mediu și avizul de mediu.

Şantierul a fost călcat şi de comisarii Gărzii de Mediu Dolj

Între prevederile specificate în aceste documente există și un capitol-„Modul de gospodărire a deşeurilor”. Aici se prevăd următoarele:

„În perioada de construcţie se vor lua următoarele măsuri:- se vor realiza spaţii special amenajate pentru depozitarea temporară a deşeurilor rezultate în timpul lucrărilor de construcţie şi pentru colectarea selectivă a tuturor categoriilor de deşeuri produse; – deşeurile rezultate în urma lucrărilor de construire se vor depozita selectiv pe categorii de deşeuri în containere speciale şi vor fi predate la societăţi autorizate în vederea valorificării/eliminării; În perioada de funcţionare, deşeurile menajere si deşeurile reciclabile vor fi colectate în recipiente cu destinaţii speciale, într-un spaţiu special amenajat, de unde vor fi evacuate în baza unor contracte încheiate cu firme specializate în vederea valorificării/eliminării acestora.

Gestionarea deşeurilor menajere si deşeurile reciclabile se va face conform HG 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase. Este interzisă abandonarea deşeurilor sau depozitarea în locuri neautorizate; Pe durata transportului deşeurile vor fi însoţite de documente din care să rezulte deţinătorul, destinatarul, tipul deşeurilor, locul de încărcare, locul de destinaţie, cantitatea;Se va evita formarea de stocuri de deşeuri, ce urmează să fie valorificate, care ar putea genera fenomene de poluare a mediului sau care prezintă riscuri de incendiu faţă de vecinătăţi. Atât în perioada de construire, cât şi în perioada de funcţionare, se vor respecta prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS