17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComunitatea Declic cere parlamentarilor să nu îl voteze pe Florin Iordache preşedinte al Consiliului Legislativ

Comunitatea Declic cere parlamentarilor să nu îl voteze pe Florin Iordache preşedinte al Consiliului Legislativ

Peste 10.000 de membri ai Declic au semnat o petiţie prin care le cer parlamentarilor să nu îl voteze pe Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ al Parlamentului.

Conform unui comunicat transmis de către Declic, semnăturile au fost adunate în decurs de câteva ore.

„Într-un timp record, mii de oameni au semnat şi au distribuit această petiţie urgentă. Acesta este un semnal de alarmă pentru aleşi: cetăţenii care i-au votat nu le dau mandat să numească într-o funcţie importantă un personaj nociv pentru România”, precizează sursa citată.

Conform petiţiei, adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi preşedintelui Senatului, Robert Cazanciuc, în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ trebuie să se afle o persoană imparţială, nu „cineva devotat” liderilor politici.

„Parlamentul României se pregăteşte să-i facă lui Florin Iordache, artizanul OUG 13, un cadou pe viaţă: o funcţie de conducere în Consiliul Legislativ, instituţia care avizează toate proiectele de lege din Parlament. Şeful Consiliului Legislativ nu poate fi revocat şi funcţia este pe viaţă, potrivit legii. Florin Iordache este fostul ministru al Justiţiei care, în ianuarie 2017, aproba OUG 13 prin care legile justiţiei se rescriau în favoarea celor certaţi cu legea. Este cel care răspundea cu ‘altă întrebare!’ şi cel care era cel mai vizibil şi devotat apărător al lui Liviu Dragnea”, se arată în petiţie.

În funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, au spus reprezentanţii Declic, este nevoie de o persoană imparţială, nu de cineva ‘devotat liderilor politici’.

„Am lansat această campanie de îndată ce am aflat că artizanul OUG 13 este pe punctul de a fi numit într-o funcţie-cheie pe viaţă. Nu putem accepta ca unul dintre politicienii care au vrut să distrugă Justiţia din România să devină conducătorul unei instituţii esenţiale pentru viitoarele legi”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Trei candidații la funcția de președinte al Consiliului Legislativ

Marţi, Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au dat aviz favorabil pentru candidaţii la funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi, respectiv, preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul instituţiei. Membrii celor două comisii au constatat că cei şase candidaţi îndeplinesc condiţiile impuse de lege.

Deputatul PSD Florin Iordache, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi secretarul general al Consiliului Legislativ, Ionuţ Duli Mazâlu, şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ şi-au depus candidaturile senatorul USR George Edward Dircă, Rodica Penescu şi Andrei Ciochiu.

Votul în plen va fi secret, cu buletine. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS