9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenda dată Salubrităţii de către DSP, menţinută de instanţă

Amenda dată Salubrităţii de către DSP, menţinută de instanţă

Salubritatea este bună de plată. Judecătoria Craiova, menţine amenda dată operatorului local de către DSP Dolj pentru folosirea biocidului Aldezin în blocurile din Craiova.

Instanţa a respins ieri cererea Salubrităţii prin care operatorul solicita anularea amenzii dată de DSP Dolj -Inspecţia Sanitară de Stat. Prin urmare, Salubritatea este bună de plată, dacă nu formulează în 30 de zile apel. Amenda este în cuantum de 10.000 de lei. În procesul-verbal de constatare a contravenţiei încheiat de către DSP Dolj, motivul amendării a fost: „utilizarea produsului Aldezin fără a respecta domeniul de utilizare şi aria de aplicare din avizul 1790/04/2024 (avizul comisiei de biocide) în scara blocurilor de locuinţe“.
Salubritatea a început dezinfecția scărilor de bloc din Craiova pe data de 31 martie. Între timp, mai multe voci au explicat că Aldezin nu este o substanță potrivită pentru dezinfecția imobilelor. DSP Dolj a recționat. Pe 3 aprilie, Inspecţia Sanitară de Stat a sistat dezinfecţia blocurilor din Craiova şi a amendat Salubritatea.

Amenda dată Salubrităţii de către DSP, menţinută de instanţă.Scandalul Aldezin

Salubritatea amendată pentru folosirea Aldezinului în scările de bloc
Salubritatea, amendată pentru folosirea Aldezinului în scările de bloc

La acel moment a izbucnit un adevărat scandal, după ce s-a constatat că angajații de la Salubritate au dezinfectat scările de bloc cu Aldezin. Aceasta era încadrată ca substanță de uz veterinar. Inițial, DSP Dolj a avizat folosirea acestei substanțe. Ulterior, același DSP a dispus amendarea SC Salubritate Craiova.
Printr-o adresă din data de 24 martie, Salubritatea a întrebat DSP Dolj dacă poate să folosească Aldezin. În adresă s-a specificat numai că este vorba de suprafeţe de interior și de exterior. Nu s-a precizat ce fel de interior, perioada de acţiune, concentraţia produsului sau forma de aplicare.
Cu toate acestea, DSP Dolj a emis avizul către Salubritate. În aviz, DSP Dolj a comunicat că „produsul Aldezin poate fi utilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior”. Şi a făcut o recomandare: „pentru interior se recomandă însă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete“.

Amenda dată Salubrităţii de către DSP, menţinută de instanţă.Salubritatea a cerut anularea amenzii în instanţă

Dezinfectie la scările de bloc din Craiova
Salubritatea a fost amendată pentru dezinfecţia cu Aldezin

După ce DSP a sistat dezinfecţia în blocurile din Craiova şi Inspecţia a amendat Salubritatea, aceasta a mers în instanţă. Operatorul a contestat procesul-verbal. Motivele invocate de operator au fost următoarele:

„Fapta pentru care am fost sancţionaţi, aşa cum este înscrisă în actul contestat de noi prin prezenţa este: utilizarea produsului Aldezin fără a respecta domeniul de utilizare şi aria de aplicare din avizul 1790BIO/04/05.14, în scara blocurilor de locuinţe. În fapt, nu există niciun biocid înscris în Registrul naţional pentru produse biocide, care să fie avizat cu domeniul de utilizare şi aria de aplicare scara blocurilor de locuinţe. Referitor la sancţionarea cu amendă, precizăm faptul că în procesul-verbal de constatare şi sancţionarea contravenţiilor, nu este menţionat cuantumul exact al amenzii ce ar trebui plătit, ci numai limitele prevăzute de HG. 857/2011, de la 5.000 la 10.000 de lei. În concluzie, solicităm ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi anularea procesului verbal de constatare şi sancţionare a constravenţiilor şi pe cale de consecinţă să fim scutiţi de plata amenzii şi să obligaţi DSP Dolj la restituirea sumei de 2.500 de lei”

Salubritatea a contestat procesul verbal de amendă, instanţa a respins
Salubritatea a contestat procesul verbal de amendă, instanţa a respins

Totuşi, instanţa de fond, Judecătoria Craiova după ce a amânat de două ori pronunţarea, în data de 24.09 şi 0.10.2020 a soluţionat ieri cauza. Decizia instanţei a fost aceea de-a menţine constatarea şi sancţiunea dată de DSP Dolj.
Salubritatea are posibilitatea să atace cu apel hotărârea Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS