11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova!

Începe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova!

Dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova va demara de astăzi, potrivit unui anunț făcut aseară de Primăria Craiova.

Începând de astăzi, Salubritatea ar trebuie să se ocupe, pe lângă spălarea străzilor cu clor, și de dezinfectarea tuturor intrărilor de la blocuri și a casei scării. Asta impune Ordonanța Militară nr. 4/29 martie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

La articolul 6 se specifică faptul că „autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune“.

Măsura ar urma să se aplice începând de astăzi, 31 martie 2020. Va fi pregătită Salubritatea să facă acest lucru?

Reprezentanții Primăriei Craiova spuneau, ieri după-amiază, că acțiunea va demara „în cel mai scurt timp posibil“. „Începem în curând, nu aveam până acum cadrul legal pentru acest lucru, pentru că scările de bloc sunt proprietăți private. În urma Ordonanței Militare nr. 4 avem însă obligația să facem dezinfecție și în scările de bloc. În acest moment ne organizăm și vom începe în cel mai scurt timp posibil. De această acțiune se va ocupa Salubritate SRL. Societatea are delegată dezinfecția la nivelul municipiului Craiova și are toate autorizațiile necesare“, afirmau aceștia.

Cum se va derula dezinfectarea scărilor de bloc

Primăria Craiova a anunțat aseară că a solicitat Salubrității să demareze de astăzi operațiunile de dezinfecție pe scările de bloc.

Începe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova
Începe dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova

„În calitate de operator autorizat de dezinfecție, Salubritate SRL va face zilnic dezinfecția lifturilor și a tuturor spațiilor comune din toate scările de bloc de pe raza municipiului Craiova.

Asociațiile de proprietari programate vor fi contactate de către lucrătorii SC Salubritate, iar operațiunea în sine se va efectua pe fiecare scară de bloc în prezența unui reprezentant al asociației respective, urmând ca acesta, la final, să primească un document care să ateste serviciile realizate, dar și măsurile pe care va trebui să le respecte locatarii după dezinfecția scării de bloc”, se arată în comunicatul municipalității.

„Acțiunile de dezinfecție se vor face etapizat, până la finalizarea tuturor scărilor și, ulterior, permanent, pe toată perioada stării de urgență”, a mai anunțat Primăria Craiova.

De unde va începe acțiunea

Potrivit autorităților locale, orașul este sectorizat în 10 zone, pe cartiere, similar operațiunilor de deszăpezire.

Astăzi ar fi programate pentru dezinfecție primele 240 de scări de bloc din zona centrală.

Ulterior, ar urma să fie acoperite toate scările de bloc din următoarele zone ale municipiului Craiova: Craiovița Nouă, George Enescu, Brazda lui Novac, Bariera Vâlcii, Rovine, Lăpuș, Sărari, Valea Roșie, 1 Mai și Brestei.

Dispozitivele cu soluții dezinfectante vor fi montate ulterior în blocuri
Dispozitivele cu soluții dezinfectante vor fi montate ulterior în blocuri

În ceea ce privește soluțiile dezinfectante din blocuri, ele vor fi instalate în perioada următoare. Asta pentru că licitația nu ar fi finalizată.

„Autoritatea publică locală a demarat deja procedurile de achiziție pentru acoperirea necesarului de dispozitive cu soluții dezinfectante, ce vor fi instalate, în zilele imediat următoare, la toate intrările din scările de bloc de pe raza municipiului Craiova.

Toate fondurile necesare efectuării, de către Salubritate SRL, a operațiunilor de dezinfectare de pe scările de bloc cât și cele necesare achiziției de dispensere cu substanțe dezinfectante sunt asigurate din bugetul local al municipiului Craiova”, a mai precizat primăria.

Produsul utilizat pentru dezinfecția scărilor de bloc este un biocid care are efect bactericid, fungicid și virucid. Acesta ar fi un produs avizat de către Comisia Națională pentru Produse Biocide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS