10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDSP sistează dezinfecţia în blocuri pe motiv că Salubritatea foloseşte substanţe toxice

DSP sistează dezinfecţia în blocuri pe motiv că Salubritatea foloseşte substanţe toxice

DSP Dolj sistează dezinfecţia în blocuri pe motivă că Salubritatea foloseşte substanţe periculoase. În prealabil DSP-ul a dat autorizaţie pentru demararea dezinfecţiei în blocurile din Craiova şi folosirea produsului biocid Aldezin.

Ulterior, însă, în urma unor sesizări făcute de unele asociaţii de proprietari DSP s-a răzgândit. A sistat dezinfecţia şi a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de CNPB.

„Eu am vorbit cu reprezentanţii DSP, cu directorul şi am prezentat situaţia. Am relatat că, după lungi insistenţe, Salubritatea ne-a spus ce soluţie foloseşte pentru dezinfecţie. Aşa am aflat că folosesc un produs veterinar toxic, Aldezin.

Din ce am observat, produsul este aplicat contrar indicaţiilor de utilizare. Acestea spun că trebuie aplicat doar în consiţiile în care animalele şi oamenii- cu excepţia personalului protejat- nu sunt prezente în incinta dezinfectată”,

spune Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de proprietari”Romarta”.

Dezinfecţie în scara unui bloc din Craioviţa Nouă
Dezinfecţie în scara unui bloc

La rândul său operatorul a anunţat că activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată. S-a întâmplat după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin. Acesta era utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova.

Şi, în 03.04.2020, a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide. „

Dezinfecţie blocuri

Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020.

De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020.

Biocid folosit și în alte orașe

Tot reprezentanţii Salubrităţii spun că până la acest moment s-a făcut dezinfecţia în 500 de scări din Craiova. Şi precizează că substanţa folosită în Craiova se foloseşte pentru dezinfecţie şi în alte oraşe din ţară

Până la suspendarea activității, echipajele societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În timpul intervenției, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc și fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.

Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană.

Nu se ştie dacă dezinfecţia se va relua

Având în vedere dificultățile întâmpinate în achiziția de dezinfectanți autorizați conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toți furnizorii contactați, SC Salubritate Craiova SRL nu ştie când se va relua dezinfecţia în celelalte blocuri din Craiova

„Nu putem estima în prezent data la care poate fi reluată operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiu.Ne cerem scuze pentru această situație însă asigurăm cetățenii municipiului că depunem toate eforturile pentru găsirea unor soluții care să asigure îndeplinirea obligațiilor instituite prin Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020 într-un timp cât mai scurt”, spun reprezentanţii Salubrităţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS