21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Saveta Lazăr, fiica lui Ion și Ana care l-au inspirat pe Rebreanu în romanul „Ion”

A murit Saveta Lazăr, fiica lui Ion și Ana care l-au inspirat pe Rebreanu în romanul „Ion”

A murit Saveta Lazăr, fiica lui Ion și Ana care l-au inspirat pe Rebreanu în celebrul roman „Ion”

„Ai plecat în lumea nemuririi, în lumea celor drepți, mamă scumpă și deosebită, iubitoare de familie, răzbătătoare și cu mare suflet nobil – Saveta Lazăr…” Cuvintele îi aparțin jurnalistului Ioan Lazăr, fiul Savetei. El a fost cel care a anunțat că s-a stins una dintre fiicele cuplului care l-a inspirat pe Liviu Rebreanu în romanul „Ion” – cea mai cunoscută creație a scriitorului năsăudean.

Saveta Lazăr a fost unul dintre cei șase copii ai cuplului Ion și Ana. Ei l-au inspirat pe Liviu Rebreanu în creația „Ion”.  Saveta Lazăr s-a stins în această dimineață, la venerabila vârstă de 96 de ani.

A murit Saveta Lazăr. Personajele din romanul „Ion” au existat în realitate

Scriitorul Liviu Rebreanu a lansat „Ion“ în anul 1920, după ce a muncit la acest roman vreme de 7 ani. Acţiunea şi personajele din roman sunt inspirate din persoane reale şi din întâmplări care s-au petrecut în localitatea Prislop. Acolo unde autorul a trăit în prima parte a vieţii.

Între timp, micuţa localitate a fost transformată în cartier al oraşului Năsăud şi a primit numele „Liviu Rebreanu“. Deşi mare parte din personajele care l-au inspirat pe scriitor au încetat din viaţă în urmă cu decenii, urmaşii acestora încă îşi amintesc de persoanele care i-au inspirat pe Ana, Ion sau pe preotul Ioan Belciug. Ion şi Ana (pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer) au avut şase copii, trei băieţi şi trei fete. Xenia Pop a locuit în localitatea în care s-a născut, fiind cea mai mică dintre fete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS