13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD și PNL și-au împărțit Gorjul

PSD și PNL și-au împărțit Gorjul

PSD și PNL și-au împărțit județul Gorj, în urma alegerilor locale de duminică. Pesediștii au păstrat șefia Consiliului Județean Gorj, iar liberalii, municipiul reședință de județ – Târgu Jiu. Liberalii au pierdut însă municipiul Motru, unde primar a fost ales pesedistul Cosmin Morega.

La Târgu Jiu, primarul în funcție Marcel Romanescu a câștigat un nou mandat, cu un procent de 45,44%, respectiv 12.170 de voturi. Pe locul al doilea s-a clasat Ciprian Florescu (PSD), cu 28%, iar pe trei Luminița Popescu (Pro România), cu 7,65%, urmată de fostul viceprimar Adrian Tudor (Partidul Verde), cu 6,83%.

În Consiliul Local Târgu Jiu au intrat următoarele partide: PNL (37,37% – 9.964 de voturi), PSD (27,80% – 7.413 voturi), Pro România (7,57% – 2.019 voturi) și Partidul Verde (6,48% – 1.727 de voturi). Pentru a avea majoritate în Consiliul Local Târgu Jiu primarul liberal ar trebui să facă alianță cu Pro România și Partidul Verde.

Cosmin Popescu, reales cu 43,75%

Președinția Consiliului Județean Gorj a fost recâștigată de pesedistul Cosmin Popescu (43,75%), cu 66.109 voturi. Candidatul liberal Iulian Popescu a obținut 46.763 voturi, aferente unui procent de 30,95%. Pe locul al treilea s-a clasat deputatul Alin Văcaru (Pro România), cu 8.578 de voturi, respectiv 5,7%, iar pe locul al patrulea omul de afaceri Nicolae Davițoiu (PMP), cu 8.221 de voturi, respectiv 5,44%.

În Consiliul Județean Gorj au intrat următoarele patru partide: PSD (42,95%), PNL (28,49%), PMP (6,98%) și Pro România (5,43%). PSD Gorj ar putea negocia o alianță cu PMP sau Pro România pentru constituirea unei majorități în Consiliul Județean Gorj. În zilele următoare vor fi demarate și primele discuții pentru realizarea noilor majorități și împărțirea posturilor de viceprimari sau vicepreședinți ai Consiliului Județean.

Primari noi în multe localităţi

În peste zece localități din județul Gorj au fost aleși primari noi. În rest, primăriile au fost împărțite între PSD și PNL, însă Pro România și PMP au câștigat, de asemenea, fotolii de primar.

Astfel, Pro România a câștigat alegerile locale în trei localități din Gorj: Bustuchin, unde s-a impus fără probleme primarul în funcție Ion Ciocea, Dănești, unde Mădălin Paliță a câștigat în fața primarului PNL, Emilian Rusu, și Jupânești, unde edilul PSD Petre Gușiță a pierdut în fața lui Ion Gârniceanu.

La Stoina, alegerile au fost câștigate de Anghel Laurențiu, de la Partidul Mișcarea Populară. În comuna Cătunele a fost reales primarul Florinel Țuilă, cu un procent de 83,7%. Primarii din Novaci, Bumbești-Jiu, Țicleni, Turceni, Rovinari au obținut noi mandate. Primăria Teleşti a fost câştigată de candidatul Romulus Bâldea, fostul primar care şi-a pierdut mandatul după ce a fost declarat incompatibil.

Alţi primari şi-au recâștigat mandatele

În comuna Bărbăteşti, primarul actual, Adrian Mangur (PSD), şi-a păstrat mandatul. La Brăneşti, primarul în funcţie, Gheorghe Stoichiţoiu (PSD), a mai câştigat un mandat. Ion Stamatoiu (PSD), primarul comunei Scoarţa, şi-a păstrat funcţia. La Godineşti, alegerile pentru funcţia de primar au fost câştigate de către Coman Aurariu (PNL). 

În comuna Polovragi, primarul Gheorghiţă Epure (PSD) a câştigat un nou mandat. În Câlnic, primarul în funcţie, Dumitru Vulpe (PNL), a câştigat un nou mandat. În Bâlteni, Vasile Vlăduleanu (PNL) a câştigat un nou mandat de primar. Liviu Cotojman (PNL) a obținut un nou mandat de primar la Roşia de Amaradia. 

Primăria comunei Dănciuleşti a fost câştigată de către Marius Bădescu, care l-a învins pe primarul în funcţie, de la PSD. La Urdari, primarul în funcţie, Mihai Calotă (PSD), a fost reales. În Ţânţăreni, primarul Maria Vasilescu (PSD) a pierdut în faţa lui Robert Ciutureanu (PNL), viceprimar. În comuna Logreşti a avut loc o schimbare la vârful Primăriei. Ion Băluţă (PSD) a fost învins de Mihai Vochiţa (PNL).

Primarul din Turcinești, un nou mandat

În comuna Dragoteşti, Vili Pasăre (PNL), şi-a păstrat mandatul de primar. Primarul comunei Stejari, Robert Păiuşi (PSD), a obținut un nou mandat. În comuna Drăguţeşti, candidatul PSD, Dumitru Popescu, a câştigat un nou mandat. În comuna Aninoasa, candidatul PSD, Ilie Petroi, a câştigat un nou mandat. În comuna Slivileşti, Sorin Bucurescu (PSD) a câştigat încă un mandat de primar.

În localitatea Mătăsari, postul de primar a fost recâştigat de Gheorghe Gaşpar (PSD). Victor Geogia (PSD) a mai câştigat un mandat în fruntea localităţii Bengeşti Ciocadia. În comuna Turburea, social-democratul Ion Bârcă a mai câştigat un mandat. Primăria comunei Peştişani a fost câştigat de actualul primar, Cosmin Pigui, de la PSD.Primarul comunei Băleşti, Mădălin Ungureanu (PSD), a câştigat un nou mandat. 

Primar nou la Schela

În comuna Schela, primarul PSD, Aristide Şerbănescu, a pierdut alegerile în dauna candidatului PNL. În comuna Padeş, actualul primar şi candidat PNL, Serafim Antonie, a fost învins de către Mihăiţă Troacă, candidatul PSD. PNL a mai pierdut şi Primăria Ioneşti, unde a învins candidatul PSD, Sorin Lambu, actualul viceprimar.

Schimbare şi în comuna Stăneşti, unde primarul liberal Stefan Blideanu a fost învins de candidatul PSD, Constantin Bicheru. Primăria oraşului Tismana a fost câştigată de către candidatul PSD, Petre Remetea. În comuna Baia de Fier, actualul primar de la PSD, Dumitru Turbăceanu, a mai câştigat încă un mandat.

La Prigoria, actualul primar, Iuliana Iliescu, de la PNL, a fost învinsă de către candidatul PSD, Lucian Goaţă. La Crasna, primarul PSD în funcţie, Aurel Vamvu, a câştigat încă un mandat. 

Marcel Romanescu a avut „o victorie istorică“

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, le-a mulțumit alegătorilor și a vorbit de o victorie istorică.

„Acum spun doar atât: vă mulțumesc, dragi târgujieni, pentru încrederea acordată! Vă mulțumesc că ați votat și echipa PNL pentru Consiliul Local Târgu Jiu! Este o victorie istorică, o victorie care ne obligă să muncim mai mult, să depunem toate eforturile pentru ca municipiul nostru să ajungă acolo unde am promis – în rândul celor mai dezvoltate orașe ale țării. Continuăm proiectele începute, demarăm altele noi cu o echipă nouă, dedicată exclusiv cetățenilor municipiului Târgu Jiu“.

Și edilul din Peștișani le-a transmis mulțumiri alegătorilor.

„Mulțumesc tuturor cetățenilor responsabili din comuna Peștișani pentru rezultatul obținut! Continuăm împreună toate proiectele aflate în derulare și cele în lucru! Am obținut 58% din voturile cetățenilor din Peștișani, care s-au prezentat în număr mare la vot, procent 71,71%. Astfel, pentru primar, am obținut 1305 voturi din cele 2263 exprimate la nivelul comunei!”, a declarat și social-democratul Cosmin Pigui, edilul din Peștișani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS