10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTone de resturi au ajuns în Jiu în amonte de municipiul Târgu Jiu

Tone de resturi au ajuns în Jiu în amonte de municipiul Târgu Jiu

Autoritățile au acționat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a îndepărta tonele de resturi aduse de viitură în râul Jiu.

Debitul record al apei și precipitațiile abundente înregistrate în județul Hunedoara au umflat apele celui mai important râu care traversează județul Gorj de la nord la sud. Au fost zone în care a fost depășită zona de atenție, însă s-a acționat pentru a preveni ieșirea apelor din matcă și a produce pagube.

Punctul fierbinte al activităților derulate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu a fost Defileul Jiului. Aici s-a intervenit în mai multe puncte cu saci cu nisip pentru a evita revărsarea apelor pe șoseaua națională 66. Cel mai mare pericol a fost înregistrat în zona Lainici, la podul din zonă.

Din fericire, față de alte județe, problemele nu au fost unele majore. În urma viiturii au rămas însă tone de deșeuri, arbori și alte resturi.

S-a lucrat în weekend

Autoritățile au lucrat în weekendul trecut pentru a îndepărta efectele produse de viitura de pe râul Jiu. Cele mai multe deșeuri au apărut în zona de nord a municipiului Târgu Jiu, respectiv la barajul de acolo. Aici s-a lucrat permanent cu utilaje, astfel încât să fie scoase cât mai multe resturi din apă și a se debloca zona.

„Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a acționat în fiecare zi cu două camioane pentru a ajuta la descongestionarea Barajelor de pe Jiu. Din fericire, debitele sunt în scădere. Pericolul a trecut, dar rămâne necesitatea urgentă de continuare a investiției de la Valea Sadului, investiție finalizată în proporție de peste 80% pe partea de retenție și protecție împotriva inundațiilor, investiție pentru care Apele Române a făcut demersuri de preluare de la Hidroelectrica și continuare a lucrărilor, astfel încât să asigurăm trecerea cu bine peste astfel de evenimente care pot pune în pericol nu doar municipiul Târgu Jiu, ci întreg sectorul Jiului de pe raza județului Gorj“, a declarat Alexandru Buduran, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.

O investiție care ar fi ajutat două județe

Investiția de la Valea Sadului a fost începută înainte de 1989. Autoritățile își propuseseră să construiască în partea de nord a municipiului Târgu Jiu, la ieșire din orașul Bumbești-Jiu, un mare lac de acumulare. Ar fi trebuit să fie cel mai mare lac de acumulare din Europa de Est, ca metri cubi de apă înmagazinați.

Din motive necunoscute, ca și alte investiții mari din țară, acumularea de la Valea Sadului – Sâmbotin a rămas în aer și statul nu a mai investit vreun leu pentru finalizarea lucrărilor. Cu toate acestea, în zona Sâmbotin au fost strămutate și gospodării, iar școala din zonă a fost închisă, iar elevii mutați la altă unitate de învățământ. Recent, Hidroelectrica a oprit orice șansă de continuare a lucrărilor, considerându-se că nu este vorba de un proiect oportun. Autoritățile din Gorj încearcă să repornească lucrările, prin preluarea acestora fie de Sistemul de Gospodărire a Apelor, fie direct de Ministerul Agriculturii.

Potrivit proiectului, lacul de acumulare de la Valea Sadului ar prelua toate viiturile produse în amonte de municipiul Târgu Jiu și ar reprezenta un scut de apărare la inundații pentru județele Gorj și Dolj. De asemenea, lacul ar putea fi o sursă pentru irigarea terenurilor agricole din Gorj și Mehedinți, sursă de apă potabilă sau menajeră pentru municipiul Târgu Jiu, dar s-ar putea produce și energie electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS