12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTone de cireșe s-au transformat în putregai din cauza ploilor

Tone de cireșe s-au transformat în putregai din cauza ploilor

O parte a producției de cireșe din comuna gorjeană Turcinești, satul Rugi, a fost distrusă de ploile abundente din ultimele săptămâni.

A plouat în câteva săptămâni zi de zi, cât pentru întreg anul. Cantitatea de precipitații a fost impresionantă, în zona de nord fiind înregistrată o cantitate de 130 de litri pe metrul pătrat. Zona Rugi este recunoscută la nivelul județului pentru livezile bogate.

Cei mai mulți pomi fructiferi sunt cireși, însă există și mii de peri, pruni și meri. Producția variază de la an la an, în funcție de cât de secetos sau de ploios este anul sau dacă temperaturile din perioada înfloririi sunt sau nu scăzute.

Anul acesta a fost înregistrată o cantitate record de cireșe, însă partea proastă a fost că de câteva săptămâni aproape că a plouat în fiecare zi și localnicii nu au putut recolta întreaga producție.

Tone de cireșe s-au stricat

Unii dintre localnici depind de fructe pentru a-și asigura traiul de-a lungul unui an. S-au bucrat când au văzut cantitatea foarte mare de cireșe la începutul lunii iunie și au estimat producții foarte bune în acest an.

După ce au venit ploile, cu un ochi au început să râdă și cu altul să plângă. Și-au dat seama că dacă va continua să plouă nu se vor alege cu mare lucru din producția de cireșe de iunie, adică ultimele serii. Sunt familii care au rămas cu zeci de cireși neculeși.

Din cauza cantității mari de apă și a faptului că sunt multe fructe îngrămădite pe ramuri, au apărut stricăciunile. Practic, din 20 de cireșe abia mai poate fi recuperată una bună. Este un efort aproape inutil, dată fiind munca uriașă a culegătorilor. Aceștia primesc un preț la jumătate față de cel din piață. Este vorba de trei-patru lei per kilogram.

În piețele din Târgu Jiu, prețul este în continuare şapte-opt lei. Dacă nu se vor opri precipitațiile, și vișinele vor fi afectate. Cel mai probabil, o mare parte a fructelor sănătoase rămase vor ajunge în butoaie, la fermentat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS