14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoscova iese din izolare. Rusia își redeschide granițele

Moscova iese din izolare. Rusia își redeschide granițele

Cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în străinătate pentru a munci, studia sau a avea grijă de rude vor avea voie să-şi reia călătoriile internaţionale pentru prima dată de la sfârşitul lunii martie, a anunţat luni premierul Mihail Mişustin. Iar Moscova, primul focar de coronavirus din Rusia, va pune capăt pe 9 iunie perioadei de izolare, a spus primarul oraşului, potrivit AFP şi Reuters.

”Începând de mâine, izolarea şi obligativitatea declaraţiilor de deplasare vor fi desfiinţate”, a declarat Serghei Sobeanin într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, salutând faptul că ”Moscova îşi va regăsi ritmul obişnuit al vieţii”.

Edilul a comunicat totodată un calendar până la finalul lui iunie referitor la redeschiderea spaţiilor publice şi a celor pentru petrecerea timpului liber, în special restaurantele şi sălile de sport.

Începând de marţi, locuitorii Moscovei vor putea să iasă din case oricând vor dori, potrivit agenţiei de presă TASS. Restaurantele şi cafenelele din capitala Rusiei îşi vor putea deschide terasele începând cu 16 iunie.

Cine are voie să plece în străinătate

Rusia raportează în continuare mii de noi infectări zilnic, numărul total al cazurilor ajungând la 476.658, al treilea bilanţ ca amploare din lume, dar numărul contaminărilor în Moscova, epicentrul original al virusului, a scăzut semnificativ.

„A fost semnat un decret guvernamental care va oferi cetăţenilor ruşi oportunitatea de a ieşi din ţară pentru a îngriji rude bolnave care trăiesc în alte ţări, precum şi cei care călătoresc pentru muncă sau studiu”, a spus Mişustin într-o declaraţie televizată.

Persoanele care au nevoie de tratament medical în străinătate vor primi de asemenea permisiunea de a călători, a spus Mişustin, adăugând că cetăţenii străini care au nevoie de tratament în Rusia sau cei ale căror rude apropiate au nevoie de asistenţă pot intra în ţară.

Rusia şi-a închis graniţele pe 30 martie, după ce a sistat toate cursele aeriene şi a cerut cetăţenilor să rămâne în case pentru a limita transmiterea coronavirusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS