10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un aparat pentru teste COVID-19, la Spitalul Județean

Încă un aparat pentru teste COVID-19, la Spitalul Județean

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu are la dispoziție încă un aparat PCR pentru efectuarea de teste în vederea depistării coronavirusului.

Este un echipament de tipul GeneXpert, pentru care recent au fost cumpărate și teste. Aparatul era de doi ani în dotarea Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Producătorul pe plan mondial l-a adaptat pentru a putea realiza teste certe pentru depistarea și diagnosticarea coronavirusului.

A fost un întreg scandal în jurul echipamentului respectiv de testare, despre care inițial s-a spus că nu este disponibil, iar procurorii au început o anchetă care îl vizează pe managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu.
Potrivit lui Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, echipamentul poate fi utilizat în orice moment, însă, momentan, nu este necesar, dat fiind faptul că este disponibil Laboratorul de genetică moleculară, autorizatși acreditat în această primăvară.

Procurorii fac anchetă

Este de amintit că, legat de aparatul PCR GeneXpert, procurorii de la Parchetul Judecătoriei din Târgu Jiu fac cercetări pentru neglijență în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor, după ce managerul spitalului județean, Dumitru Vienescu, a susținut că spitalul pe care-l conduce nu are aparat de testare a COVID-19.

Managerul a revenit ulterior și a spus că a făcut declarația în contextul în care pe plan mondial nu se stabileşte clar că aparatul poate fi utilizat și pentru depistarea coronavirusului. Anchetatorii au reținut că, deși managerul a susținut că spitalul pe care-l conduce nu deține un aparat PCR pentru testarea și diagnosticarea certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, „ulterior, s-a constatat că în unitatea medicală există, de aproximativ doi ani, un aparat GeneXpert, aparat de tip PCR cu capacitate de testare și diagnosticare certă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Totodată, s-a reținut că era necesar, pentru punerea în funcțiune a acestui aparat, să fie achiziționate kit-uri Xpert Epress SARS-CoV-2“, a declarat Camelia Caragea, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Ancheta este derulată de polițiștii de la Serviciul de Investigarea Criminalității de la Inspectoratul de Poliție Gorj, sub supravegherea unui procuror. Un echipament GeneXpert face până la 96 de teste în 24 de ore.

Câte teste au fost făcute la Laboratorul de genetică moleculară

În același timp, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu este disponibil și Laboratorul de genetică moleculară, construit și dotat în primăvara acestui an. După mai multe sincope cu privire la acreditare, în momentul de față testele COVID-19 realizate la Târgu Jiu nu mai trebuie să fie confirmate de un alt laborator din țară.

„Vă informăm că în laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu s-au efectuat un număr de 543 de probe pentru depistarea SARS COV-2, astfel: în luna aprilie s-au lucrat un număr de 191 probe, din care 64 pentru angajaţii din cadrul unităţii şi 127 pentru pacienţi. În luna mai s-au lucrat un număr de 352 probe, din care 189 pentru angajaţii din cadrul unităţii şi 163 pentru pacienţi. Începând cu data de 25.05.2020, Compartimentul de Biologie Moleculară va emite buletine de analize semnate şi parafate de medicul din laborator şi de biolog/chimist. Raportarile se vor face zilnic şi către DSP, MS și INSP“, conform Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS