10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTelescaunul de la Rânca va fi scos din nou la licitație pentru concesionare

Telescaunul de la Rânca va fi scos din nou la licitație pentru concesionare

Telescaunul de la Rânca va fi scos din nou la licitație, în vederea concesionării. În acest sens a fost realizat un Studiu de oportunitate privind concesionarea bunului proprietate publică „Instalație de transport public pe cablu”- Telescaun Rânca, precum și pentru stabilirea unor măsuri în vederea atribuirii prin licitație publică a contractului de concesionare a bunului.

Instalația de transport pe cablu din Rânca a fost realizată prin proiectul „Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare – epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca, județul Gorj”. Investiția totală a fost de 8 milioane de euro, dintre care jumătate a costat doar telescaunul. Acesta a funcționat numai în piedere, chiar de când a fost dat în exploatare.

Prima societate care l-a administrat a fost Vârful Păpușa SA, a Consiliului Județean Gorj și a Primăriilor Novaci și Baia de Fier. Socieatea a dat faliment. Instalația a fost preluată, prin concesionare, pe 10 ani, de constructorul Primacons. Nici firma respectivă nu a reușit să îl aducă pe profit și l-a subcontractat către CTM SRL, care administrează o parte a domeniului schiabil din Rânca.

Au comandat un studiu de oportunitate

Telescaunul aparține Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Rânca – Corneșu Mare”, înființată de CJ Gorj și Primăriile Novaci și Baia de Fier. Asociația a comandat firmei Consulting Company din Târgu Jiu un studiu de oportunitate pentru reconcesionarea instalației de la Rânca. Autorii studiului recomandă o durată de 20 de ani pentru concesiune cu un nivel anual al redevenței de peste 5.500 de euro.

Redevența obținută prin concesionare se constituie venit la bugetul local al UAT Baia de Fier și UAT Oraș Novaci, în cote părți egale, având în vedere regimul de coproprietate publică al bunului. „Din analiza SWOT prezentată se desprinde concluzia că bunul Instalație de trasport public pe cablu – Telescaun Rânca poate deveni eficient numai prin concesionarea acestuia unui operator economic cu experiență în acest domeniu care să dețină toate mijloacele specifice și personalul calificat necesar exploatării acestui bun și care să fie capabil să aducă bugetului local, prin plata redevenței, a unor venituri constante.

În acest fel se vor elimina pierderile din exploatarea nespecializată a bunului Instalație de trasport public pe cablu – Telescaun Rânca, se vor diminua riscurile operaționale generate de amenințări și puncte slabe prezentate în analiza făcută și valorifică investiţiile realizate în ultimii ani atât în domeniul schiabil Rânca – Vârful Păpuşa, cât și în întreaga infrastructură adiacentă”, potrivit studiului de oportunitate. Pentru concesionare va trebui să fie organizată o licitație.

Telescanulul de la Rânca are nevoie de opt salariați când este funcțional. Deservește o pârtie de 980 de metri pe timp de iarnă și are 99 de locuri. Telescaunul ar putea fi pus în funcțiune și pe timp de vară pentru turiștii care vor să admire Rânca de la înălțime

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS