17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrăinii rămaşi fără loc de muncă pot sta în România pentru a găsi un alt angajator

Străinii rămaşi fără loc de muncă pot sta în România pentru a găsi un alt angajator

Cetăţenii străini cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul României pentru a găsi un nou angajator, a informat, vineri, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), transmite Agerpres.

„Inspectoratul General pentru Imigrări informează angajatorii şi beneficiarii prestării de servicii că obligaţiile ce le revin, în conformitate cu art. 34 din OG nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor în România, se menţin în perioada stării de urgenţă. De asemenea, cetăţenii străini cărora le-au încetat contractele de muncă au posibilitatea de a rămâne pe teritoriul ţării noastre în vederea identificării unui nou angajator şi pot beneficia de măsuri de protecţie socială în condiţiile legii”, se precizează într-un comunicat al IGI.

Potrivit sursei citate, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii care are încadrat în muncă sau detaşat un cetăţean străin din categoria celor care nu necesită obţinerea avizului de muncă,are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor care atestă apartenenţa la una dintre categoriile prevăzute de lege.

De asemenea, precizează IGI, orice modificare sau încetare a contractului individual de muncă încheiat cu cetăţeanul străin ori, după caz, încetarea detaşării acestuia va fi comunicată atât de către angajator, cât şi de către persoana angajată în termenul legal de 10 zile.

Având în vedere măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19), IGI recomandă ca transmiterea documentelor în cauză să se realizeze prin mijloacele electronice de comunicare la distanţă. În acest sens, pot fi utilizate corespondenţa poştală, faxul sau adresa de e-mail a structurii competentă teritorial, consultând site-ul.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care raportul de muncă al cetăţeanului străin încetează înainte de expirarea perioadei pentru care au fost eliberate documentele de şedere, acesta are posibilitatea de a rămâne pe teritoriul României, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, în vederea identificării unui nou angajator şi poate beneficia de măsuri de indemnizaţie de şomaj din partea statului, în condiţiile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă”, se mai arată în comunicat.

Totodată, Inspectoratul menţionează că angajaţii pot beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS