17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePorcii de la ferma deputatului Alexandru Stănescu au plecat spre abator cu derogare

Porcii de la ferma deputatului Alexandru Stănescu au plecat spre abator cu derogare

DSVSA Olt a admis cererea reprezentanților firmei To-Mak Group din Vișina, aparținând familiei deputatului PSD Alexandru Stănescu, de a se permite livrarea porcilor care au depășit deja greutatea de abatorizare. Restricțiile sunt impuse în zonă din cauza focarelor de pestă porcină africană.

După ce apariția mai multor focare de pestă porcină africană, mai întâi în localitățile vecine comunei Vișina, ulterior chiar în Vișina, au dat peste cap planurile reprezentanților fermei familiei deputatului PSD Alexandru Stănescu (fratele secretarului general al PSD Paul Stănescu), Direcția Sanitară-Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor Olt a acordat derogarea solicitată pentru ca animalele să poată fi abatorizate.

Porci cu gabarit depăşit

De această derogare era nevoie pentru că fermaTo-Mak Group se află în zona de protecție impusă de focarele de pestă porcină africană, iar intrările și ieșirile de animele din fermă sunt interzise. Directorul-adjunct al DSVSA Olt, dr. Ștefan Nicolae, a declarat că livrarea porcilor către un abator din Călărași, în urma derogării aprobate, este aproape de final.

Animalele, aproximativ 1.500 de capete, care sunt crescute în fermă pentru îngrășare, au depășit cu mult greutatea la care sunt preluate în abatoare în condiții normale (porcii se abatorizează la 110-120 kg, în schimb cei ținuți în ferma deputatului au aproape 200 kg). Carnea însă nu va putea fi vândută ca atare, în documentele în care s-a acordat derogarea fiind prevăzută condiția prelucrării termice a acesteia, ca o măsură suplimentară, deși de la izbucnirea focarelor de pestă s-au efectuat constant recoltări de probe de la animale, iar rezultatele au fost de fiecare dată negative

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS