5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOsteoporoza, diagnosticată imediat de specialiştii Sanocare Craiova

Osteoporoza, diagnosticată imediat de specialiştii Sanocare Craiova

Osteoporoza, o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai putin puternice decât oasele normale, afectează una din cinci femei ajunse la vârsta menopauzei. Afecţiunea nu îi fereşte nici pe bărbaţi.

Osteoporoza măreşte riscul de fracturi osoase, chiar şi la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălţime. Uneori, este de ajuns chiar un simplu strănut sau tusea. Din păcate, însă, mulţi oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură. Un test screening la recomandarea medicului este cea mai bună cale de urmat când există semne că putem suferi de această afecţiune, spun specialiştii centrului medical Sanocare din Craiova.

DEXA, diagnostic fără durere

DEXA este cea mai nouă şi modernă metodă de diagnosticare a osteoporozei. Explorarea presupune utilizarea de raze X cu intensităţi diferite. Astfel, se apreciază gradul de reducere a densităţii osoase. „Testul este neinvaziv şi nedureros“, menţionează medicul Ileana Neaca, managerul Sanocare.

Centrul Sanocare a achiziţionat recent un echipament de ultimă generaţie pentru DEXA: Prodigy Lunar de la General Electric. „Ne-am dorit să contribuim la diagnosticarea uneia dintre afecţiunile cu frecvenţă în creştere, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. Şi ne-am dorit să ajutăm la depistarea sa în stadiile precoce (de osteopenie), când iniţierea terapiei specifice poate fi salvatoare pentru reducerea riscului de fractură pe os patologic“, explică dr. Neaca.

Dr. Ileana Neaca

Cum funcţionează testul DEXA

Cantitatea absolută de os este estimată prin determinarea densităţii minerale osoase. Scanarea densităţii osoase poate dura de la 10 până la 20 de minute, iar pacientul trebuie să stea nemişcat pe masă în timpul testării. Pacientul nu va simţi niciun fel de disconfort sau durere. „Expunerea la radiaţii prin osteodensitometrie DEXA este cu mult mai scăzută decât cea datorată unei radiografii pulmonare sau dentare“, semnalează managerul Sanocare.

Pe lângă diagnosticul afecţiunii, testul ajută medicul să stabilească dacă pacientul necesită tratament medicamentos pentru a reduce riscul fracturilor. Testul DEXA cu osteodensitometrul Prodigy Lunar se poate face la sediul Sanocare de pe strada Mitropolit Nifon Criveanu, nr. 16.

Echipament de înaltă precizie

Echipamentul disponibil la centrul medical Sanocare este un osteodensitometru de înaltă precizie, care oferă o claritate uimitoare a imaginii. Echipamentul permite evaluarea riscului cardiometabolic, monitorizarea compoziţiei corporale, cuantificarea grăsimii viscerale care poate determina un risc crescut de apariţie a problemelor de sănătate precum diabet de tip 2, boală coronariană şi altele.

„În cazul pacienţilor obezi, echipamentul permite evaluarea automată a structurilor anatomice care nu încap în aria activă a mesei. În plus, poate fi folosit şi la copii pentru evaluarea distrofiei musculare, sindrom Cushing sau evaluarea ciclului de remodelare osoasă“, menţionează specialiştii Sanocare.

Sanocare are două centre deschise în Craiova:

  • Bulevardul Carol I, nr. 140, bl. J2
    Telefon: 0251591563, 0351429851, 0774058796
  • Strada Mitropolit Nifon Criveanu, nr. 16, vizavi de Biserica Hârşu din spatele Pieţei Centrale.
    Telefon: 0351419834 sau 0774058793
  • Site: www.sanocare.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS