5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE ar putea suplimenta fondurile pentru studierea coronavirusului

UE ar putea suplimenta fondurile pentru studierea coronavirusului

UE a anunțat că intenționează să aloce noi fonduri, care să le suplimenteze pe cele deja alocate pentru studierea coronavirusului. Există 91 de propuneri pentru proiecte cu acest subiect de cercetare, anunță Ansa.

Ar putea crește de la 10 la 12 milioane de euro fondurile alocate de Comisia Europeană pentru studierea coronavirusului. Suplimentarea cu 20% a bugetului ar fi folosită pentru a face operative înainte de sfârșitul lunii aprilie mai multe proiecte, nu doar pe cele trei-patru cuprinse inițial în programul extraordinar lansat pe 31 ianuarie.


„Am primit 91 de propuneri de proiecte pentru studierea coronavirusului , dintre care măcar vreo douăzeci de mare interes: dacă experții vor individualiza mai mult de trei-patru care să merite, am putea suplimenta cu două milioane bugetul alocat”, a declarat Giorgio Clarotti, din cadrul Direcției Generale de Cercetare și Inovare a Comisiei Europene.

Evaluare rapidă a proiectelor de studiu


Proiectele pentru studierea coronavirusului, conform celor prevăzute în contract, va trebui să aprofundeze patru aspecte: înainte de toate, să încerce să înțeleagă cum fac coronavirusurile saltul ca specie și de ce unele devin infecțioase și altele nu; să caute noi terapii; să realizeze un vaccin; să abordeze impactul social al răspândirii virusului.

„Luni vom începe selecția proiectelor candidate, cu o comisie formată din cel puțin douăzeci de experți, pentru a ne mișca mai repede: fiecare proiect va trebui să fie evaluat de cel puțin trei experți din trei țări diferite”, a explicat Clarotti.

Comisia Europeană intenționează că evaluarea, care durează de obicei două-trei luni, să se facă într-o singură lună, astfel încât contractele să poată fi deja făcute luna următoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS