10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncendii în Australia - 24 de morţi şi peste cinci milioane de hectare de teren distruse de flăcări

Incendii în Australia – 24 de morţi şi peste cinci milioane de hectare de teren distruse de flăcări

Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu 24 de morţi şi au provocat „pagube considerabile”, au anunţat duminică autorităţile australiene după o nouă zi marcată de condiţii meteorologice catastrofale, informează Agerpres, citând AFP şi dpa.

Sute de proprietăţi au fost distruse şi un bărbat de 47 de ani a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică încercând să salveze casa unui prieten în Batlow, la sud-vest de Canberra – numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiile devastatoare izbucnite în septembrie anul trecut în Australia ajungând astfel la 24.

Unde s-au produs pagube

Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări.

Statele din sud-estul Australiei – New South Wales, Victoria şi South Australia – au fost cele mai afectate de condiţiile meteo extreme de sâmbătă, când în unele zone din Sydney s-au înregistrat temperaturi de 48 de grade Celsius, iar rafalele de vânt au atins 80 de kilometri pe oră.

„Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Gladys Berejiklian, premierul statului New South Wales.

„Nu putem pretinde că este ceva ce am experimentat deja. Nu este cazul”, a mai spus ea, adăugând că „mai multe sate care nu au cunoscut niciodată ameninţarea incendiilor de vegetaţie riscă să fie distruse complet”.

În sud-estul Australiei, regiunea cea mai populată a insulei, a fost decretată stare de urgenţă, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane în trei state.

În Sydney s-au înregistrat sâmbătă temperaturi record, cu 48,9 grade Celsius în Penrith, o suburbie în vestul oraşului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS