25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Tarifele de distribuție a energiei ar putea crește cu până la 7,5% de la 1 ianuarie

Tarifele de distribuție a energiei ar putea crește cu până la 7,5% de la 1 ianuarie

Tarifele de distribuţie a energiei electrice, care reprezintă aproximativ 30% din factura finală, ar putea creşte în toată ţara cu până la 7,5%, de la 1 ianuarie 2020, potrivit unor proiecte de ordin iniţiate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Majorările sunt diferite de la companie de distribuție la alta, cea mai mare creștere fiind de 7,5% la societatea de distribuție Oltenia. Pentru stabilirea tarifelor au fost luate în considerare prevederile din OUG 114/2018, respectiv OUG 19/2019, care încă sunt în vigoare. Guvernul Orban ar vrea să le modifice, prin angajarea răspunderii în Parlament, însă până atunci sunt în vigoare.

Premierul Ludovic Orban și-a exprimat nemulțumirea asupra faptului că ANRE stabilește tarife pentru distribuție și transport fără a lua în considerare faptul că Executivul pregătește schimbări legislative. „ANRE, zilele astea, știe că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie și ei stabilesc tarifele pentru distribuție și transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creșterii tarifelor de transport și de distribuție, creșterea prețurilor pentru consumatorii finali”, a spus luni Orban în cadrul unei dezbateri.

Deocamdată ordinele de creștere a tarifelor se află în stadiul de proiect.

Pentru Electrica Transilvania Sud, majorarea ar urma să fie de 1,6%, la Ed-Distribuție Banat 1,9%, la Electrica Transilvania Nord- 3%, la E-Distribuție Muntenia -3,2%, la Delgaz Grid- 3,9%, la Electrica Muntenia Nord- 5,4%, la E-Distribuție Dobroigea- 6,1%, iar la Societatea de distribuție Oltenia- 7,5%.

Prin OUG 19/2019 care modifică OUG 114/2018, a fost impusă o rată a rentabilității companiilor de distribuție de 6,9%, în condițiile în care era 5,6%. Acesta este un motiv pentru care cresc tarifele de distribuție. Virgil Popescu, ministrul economiei, a spus vineri seara că va fi ridicată această rată a rentabilității. După declarația lui Virgil Popescu, nu e clar nici pentru Guvern cum și când.

„Avem un preinfringement cu privire la faptul că, prin Ordonanţa 19, care a modificat Ordonanţa 114, practic, reglementatorul,independenţa reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul a intervenit şi Guvernul a intervenit şi a impus o rată a rentabilităţii de 6,9% la companiile de distribuţie din energie electrică şi gaze naturale, o rată care nu poate fi impusă de Guvern şi de Parlament, ci trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat şi această barieră şi am redat independenţa reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile, de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată a rentabilităţii. Aici avem de examinat ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilităţii de 6,9%”, a spus Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

ȘTIRI GdS

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a...

Craiova văzută de pe bicicletă, în Săptămâna Europeană a Mobilității. Evenimentul va avea loc în Bănie, în zilele de 19 și 20 septembrie.

Programul ”Casa Eficientă Energetic”, accesat de peste 6.650 de...

Peste 6.650 de români s-au înscris până în acest moment în cadrul programului "Casa Eficientă Energetic" pentru a intra în posesia primei...

Comisia Europeană lansează un plan de acţiune anti-rasism

Comisia Europeană a lansat astăzi un plan de acţiune pentru intensificarea eforturile de combatere a rasismului în blocul comunitar, inclusiv în instituţiile...

SUA interzice descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat

Descărcarea aplicaţiilor chineze TikTok şi WeChat va fi interzisă în SUA începând de duminică, 20 septembrie. Anunţul a fost făcut astăzi de...

Bărbat pus sub acuzare pentru că mașina lui Tesla...

Un bărbat din Canada a fost pus sub acuzare pentru că dormea în timp ce mașina lui Tesla, aflată în modul Autopilot,...

Yastremska s-a ţinut tare, dar Simona este mare! Calificare...

Simona Halep a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai valoroase tenismene din lume. Românca a trecut şi de...